Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2719 (2023-2024)
Innlevert: 06.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Besvart: 16.09.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Har regjeringen vurdert Norges deltakelse i EUs samarbeid med Israel, herunder finansiering av israelske våpenselskaper, selskaper som leverer våpen til Israel og regjeringsorganer som bidrar direkte i krigføringen mot Gaza, i lys av Norges folkerettslige forpliktelser om å hindre folkemord og ikke bidra til krigsforbrytelser, okkupasjon og andre alvorlige folkerettsbrudd?

Begrunnelse

Tenketanken Transnational Institute, som i 50 år har arbeidet med demokrati og bærekraft, kartlegger i rapporten «Partners in Crime - EU Complicity in Israel’s Genocide in Gaza» EUs bidrag til Israels forbrytelser mot befolkningen i Gaza. I rapporten hevdes det at EUs forskningssamarbeid med Israel, som også Norge deltar i, er med på å gjøre Israel i stand til å utføre folkemord mot palestinerne.
Det fremgår i rapporten at 84 israelske aktører mottatt 69,4 millioner euro gjennom EUs rammeprogrammer (Horizon 2020 (2014-2020) og Horizon Europe (2021-2027). Dette gjør Israel til den nest største mottakeren av EU-forskningsmidler utenfor EU, etter Norge.
Blant de israelske mottakerne av støtte gjennom Horizon Europe nevnes Departementet for nasjonal sikkerhet som ledes av Itamar Ben-Gvir, våpenprodusenten Elbit Systems og Israel Aerospace Industries.
Det samlede norske bidraget til Horizon Europe ble i 2021 anslått til 25 milliarder kroner fra 2021 til 2027. I år bidrar Norge med 5 milliarder kroner. I rapporten fra TNI fremheves det at EU direkte finansierer våpenprodusenter som forsyner Israel med våpen gjennom European Defence Fund (EDF) og Act in Support of Ammunition Production (ASAP). Norge deltar i både EDF og ASAP. I rapporten omtales også norsk-eide NAMMO: «Det norske selskapet Nammo med underselskaper i andre nordiske land som væpner Israel med panserbrytende ammunisjon, en skulderholdt «bunker buster»-rakett, har mottatt over 96 millioner euro gjennom ASAP og et underselskap har mottatt 27 millioner euro gjennom EDF.»
Den internasjonale domstolen har åpnet folkemordsak mot Israel og Den internasjonale straffedomstolens hovedanklager har bedt om arrestordre på Israels statsminister. Det at EU likevel har opprettholdt dette samarbeidet med Israel har ifølge TNI bidratt til å muliggjøre og normalisere folkemord.
I regjeringens notat «Gjennomgang av Norges forpliktelser etter folkemordkonvensjonen i lys av Sør-Afrikas sak mot Israel for ICJ» er imidlertid ikke Norges deltakelse i EUs samarbeid med Israel gjennomgått. Spørsmålsstiller vil derfor ha klarhet i om regjeringen har vurdert de folkerettslige sidene ved Norges deltakelse i EUs programmer for samarbeid med Israel.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norsk deltakelse i EUs rammeprogrammer, inkludert forsknings og innovasjonsprogrammene Horisont 2020 og Horisont Europa, har vært en prioritet for denne og tidligere regjeringer.
Flere store utfordringer som det norske samfunn står overfor, som grønn omstilling, klima og integrering, er utfordringer vi deler med andre europeiske land. På en rekke områder er utfordringene for store til at enkeltland på en effektiv måte kan finne løsninger alene.

Gjennom EUs rammeprogram kan norske institusjoner og bedrifter søke finansiering til ulike tiltak og prosjekter nasjonalt, regional og kommunalt. Hvilke prosjekter som får finansiering, besluttes av Kommisjonen etter søknad. I denne prosessen forholder norske aktører seg til Kommisjonens retningslinjer og anbefalinger, tuftet på respekt for felleseuropeiske verdier og etiske retningslinjer, inkludert hva gjelder israelske aktører.

EUs betydning for europeisk sikkerhet og forsvar har økt betydelig over tid, og særlig etter Russlands fullskalainvasjon. Dynamikken i det bilaterale samarbeidet mellom Norge og EU på dette området er størst innenfor det forsvarsindustrielle feltet. Norge er med i Det europeiske forsvarsbyråets (EDA) avtale og i prosjektet EDIRPA for henholdsvis felles anskaffelse av ammunisjon og forsvarsmateriell i bredt. EU-prosjektet ASAP for å øke produksjonen av ammunisjon i Europa tilfører norsk forsvarsindustri betydelige investeringsmidler. Alle disse samarbeidene har stor betydning for norsk og europeisk sikkerhet i en krevende tid hvor Russland truer stabiliteten på kontinentet. Norges deltagelse må først og fremst forstås og vurderes i den sammenhengen. Norge bidrar i tillegg med om lag 2 mrd. kroner til Det europeiske forsvarsfondet (EDF) fordelt over syv år. EDF og ASAP er programmer hvor midler bare kan mottas av virksomheter i EU-land og Norge.

Sør-Afrika anla 29. desember 2023 sak mot Israel ved Den internasjonale domstol (ICJ) for brudd på folkemordkonvensjonen. I lys av domstolens kjennelser 26. januar, 28. mars og 24. mai gjennomgikk Utenriksdepartementet hvilke folkerettslige forpliktelser som følger av folkemordkonvensjonen og hva denne saken har å si for Norges samhandling med Israel.  Gjennomgangen viser at den rettslige terskelen er høy for at en statsparts mangel på handling skal anses for å være i strid med plikten til å forhindre folkemord etter folkemordskonvensjonen. Jo tettere kontakt og påvirkningsevne en tredjestat har, desto strengere aktsomhetsvurdering må tredjestaten gjennomføre.

Konklusjonen av denne gjennomgangen er at Norge oppfyller kravene som folkemordskonvensjonen stiller til tredjestater. Den samme vurderingen gjør seg gjeldende her. Jeg er trygg på at Norges deltakelse i dette EU-samarbeidet ikke er i strid med kravene som stilles til tredjeparter i folkemordskonvensjonen og folkeretten for øvrig.

I lys av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza og i lys av Israels bosetningspolitikk på Vestbredden, vurderer regjeringen fortløpende hvilke tiltak som bør og kan gjennomføres utover våre folkerettslige forpliktelser. Regjeringen frarådet 7. mars handel og næringsvirksomhet med israelske bosetninger. Regjeringen har dialog med selskaper med statlig eierandel om aktsomhetsvurderinger knyttet til humanitærretten. Norge har omfattende og streng kontroll av Norges eksport av forsvarsmateriell. Regjeringen tillater ikke eksport fra Norge til Israel av våpen, ammunisjon, annet forsvarsmateriell eller flerbruksvarer for militær sluttbruk.
Norge har også et godt rammeverk for å ivareta at Statens pensjonsfond utland ikke skal være investert i selskaper hvor det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for grove brudd på etiske normer.