Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2761 (2023-2024)
Innlevert: 11.09.2024
Sendt: 12.09.2024
Besvart: 19.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Vil statsråden lyse ut en tilleggsanskaffelse etter den pågående anbudsrunden i HSØ for å sikre at ruspasienter får god behandling og for å forhindre at vi mister fagmiljøer og behandlingssteder som Renåvangen, og når vil statsråden eventuelt vurdere dette?

Begrunnelse

Det ble nylig kjent at Renåvangen rehabiliteringssenter i Rendalen må legge ned driften etter 37 år. 35 ansatte mister jobben og 28 pasienter får ikke lengre benytte seg av rehabiliteringstilbudet. Dette til tross for en beleggsprosent på 100 prosent og lange ventelister. I forbindelse med behandlingen av dokument 8:82 S (2023-2024) understreket flertallspartiene AP, SP og SV at det kunne bli aktuelt med en tilleggsanskaffelse for ruspasienter dersom tilbudet i den pågående anskaffelsen viser seg å ikke være tilstrekkelig til å møte pasientenes behov.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse Sør-Øst RHF gjennomfører som kjent en offentlig anskaffelse akkurat nå innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Denne anskaffelsen er ikke sluttført, men det er gjort noen beslutninger rundt hvilke institusjoner som går videre i konkurransen.
I forbindelse med det ovennevnte spørsmålet har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Helse Sør-Øst RHF om en orientering om status.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at de i dag har en avtale med 21 private leverandører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. De løpende avtalene er sagt opp og opphører fra 31. desember 2024.
Helse Sør-Øst RHF er underlagt regelverket om offentlige anskaffelser. Dette gjelder følgelig også for den pågående anskaffelsen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Anskaffelsen er kunngjort på Doffin.no, og alle leverandører som kan yte tjenestene innenfor helseregion Sør-Øst har kunnet levere tilbud. Etterspurt volum i anskaffelsen er basert på en forutgående behovsvurdering, og en vurdering av kapasitet i Helse Sør-Øst RHFs egne helseforetak.
Helse Sør-Øst RHF er i sin tilbakemelding til departementet tydelig på at de er opptatt av at pasientene skal få et faglig godt innhold i behandlingen, og opplyser at de derfor stiller flere krav til kvalitet. I den pågående anskaffelsen er det mellom 28 og 33 såkalte ikke-evalueringskrav per delytelse. Ikke-evalueringskravene representerer et minstekrav til kvalitet som må være på plass. I tillegg til disse minstekravene kommer tre evalueringskrav per delytelse. Oppfyllelse av kravene skal sikre at Helse Sør-Øst RHF får den ytelsen som er etterspurt, og at kravet til likebehandling av tilbyderne i anskaffelsen ivaretas.
Manglende oppfyllelse av ett eller flere krav vil etter en konkret vurdering kunne føre til avvisning av en tilbyder. Hvis det foreligger et vesentlig avvik så medfører det faktisk en plikt etter regelverket til å avvise tilbyder. Etter anskaffelsesregelverket er det riktignok adgang til å foreta avklaringer for å “rydde av vegen” eventuelle uklarheter eller misforståelser mellom en oppdragsgiver og en tilbyder, før man konkluderer med avvisning. Slike avklaringer er gjennomført i denne konkrete anskaffelsen knyttet til tilbudet fra stiftelsen Renåvangen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at Renåvangen dessverre ikke tilfredsstilte alle de faglige kravene i anskaffelsen, og at de derfor hadde plikt til å avvise deres tilbud i konkurransen. De opplyser at de ikke kan gi ytterligere detaljert informasjon om begrunnelsen for avvisningen av Renåvangen, da denne er taushetsbelagt, jf. Offl §13 og Fvl §13.2.
Informasjon om den fortsatt pågående anskaffelsen er selvfølgelig også taushetsbelagt. Generelt er det imidlertid slik at de tilbyderne som oppfyller kvalifikasjonskravene og de faglige kravene som ikke er gjenstand for evaluering, og som i tillegg har det beste tilbudet basert på en kombinasjon av pris og kvalitet (ut fra de nevnte tre evalueringskravene), vil bli tildelt avtale.
Helse Sør-Øst RHF opplyser om at det er endret faglig innretning i den kommende anskaffelsen sammenlignet med dagens avtaler. Det er lagt til grunn kortere oppholdstid, og det legges i større grad opp til sekvensiell behandling. Dette innebærer at den enkelte pasient fortsatt kan ha lange behandlingsforløp, men hvor innretning på behandlingen vil kunne endres underveis i behandlingsforløpet. Anskaffelsen legger til rette for at det skal kunne behandles tilnærmet like mange pasienter hos private leverandører som i dag. I tillegg vil det polikliniske tilbudet ved helseforetakene bli styrket for oppfølging i etterkant av lange døgnopphold.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at de i henhold til tentativ fremdriftsplan vil signere kontrakter med de aktuelle tilbyderne i oktober 2024, og da med planlagt avtaleoppstart 1. januar 2025. Hvilke eksakte tjenestevolum som vil tildeles i den pågående anskaffelsen vil ikke være klart før på tildelingstidspunktet.
Helse Sør-Øst RHF minner i sin tilbakemelding til departementet om at det er endret faglig innretning i den kommende anskaffelsen sammenlignet med dagens avtaler. Det er lagt til grunn kortere oppholdstid, og det legges i større grad opp til sekvensiell behandling. Dette innebærer at den enkelte pasient fortsatt kan ha lange behandlingsforløp, men hvor innretning på behandlingen vil kunne endres underveis i behandlingsforløpet. Anskaffelsen legger til rette for at det skal kunne behandles tilnærmet like mange pasienter hos private leverandører som i dag. I tillegg vil det polikliniske tilbudet ved helseforetakene bli styrket for oppfølging i etterkant av lange døgnopphold.