Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1362 (2024-2025)
Innlevert: 23.02.2025
Sendt: 24.02.2025
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 06.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vi vet det er mange som venter på sykehjemsplass i kommunene. Selv om regjeringen fjernet føringen av ventelister avslørte TV2 i 2023 at omtrent 3 000 personer sto på venteliste til sykehjemsplass eller døgnbemannet omsorgsbolig i Norge.
Kan statsråden lage og oversende en oversikt over antallet personer som har vedtak om sykehjemsplass eller døgnbemannet omsorgsbolig som venter på plass?

Begrunnelse

Dagsrevyen avslørte 20.02.25 at det har vært en kraftig økning i antallet klager på eldreomsorgen i kommunene, og kommunedirektøren i Alver er klar på at kommunene ikke er i stand til å håndtere den store økningen i antallet eldre vi vet kommer. For å kunne skalere eldreomsorgen riktig, og vite hvor mye man må sette av gjennom statsbudsjett er det essensielt å vite hvor mange plasser vi er i underskudd. Undertegnede håper statsråden har oversikt over dette.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen er opptatt av at eldre skal ha en trygg og god alderdom – uavhengig av hvor i landet man bor. Pasient- og brukerrettighetsloven slår fast at pasient/bruker har rett til opphold i sykehjem dersom det etter en helse- og omsorgsfaglig vurdering er det eneste tilbudet som kan sikre nødvendige og forsvarlige tjenester. Kommunene skal etter helse- og omsorgstjenesteloven føre ventelister over personer som vil være best tjent med langtidsopphold på sykehjem eller tilsvarende bolig, men som med forsvarlig hjelp kan bo hjemme i påvente av slikt opphold. Den enkelte kommune kan nyttiggjøre seg av disse tallene i planlegging, dimensjonering og styring av tjenestene. Dette rapporteres ikke inn nasjonalt. De tallene representanten ber om sier imdlertid lite om kommunenes totale dekning av sykehjems-plasser, omsorgsboliger og andre tjenester rettet mot personer med store behov.
Eldre som ikke klarer å bo trygt i eget hjem skal være trygge på at fellesskapet stiller opp. Regjeringen har i Meld. St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime, varslet at vi vil bidra til økt kapasitet av heldøgns omsorgsplasser.
Eldre og deres pårørende skal være trygge på at de får hjelp av god kvalitet når de trenge det, uavhengig av hvor de bor. Vi har noen indikatorer som måler kvalitet i dag, men de fanger ikke godt nok opp de utfordringene vi vet eksisterer. Derfor har jeg gitt Helsedirektoratet i oppdrag å finne et sett indikatorer eller måltall som på en bedre måte kan synliggjøre kvalitet i tjenestene til eldre, og som samtidig kan brukes til styring, prioritering og forbedringsarbeid. Dette arbeidet er allerede i gang, og gjøres i tett samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner, fagfolka og kommunene.