Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1428 (2024-2025)
Innlevert: 25.02.2025
Sendt: 03.03.2025
Besvart: 10.03.2025 av barne- og familieminister Lene Vågslid

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvordan ser statsråden for seg sin videre involvering i saken om skjebnen til noen av de prestegårdseiendommene, som i tidligere lov har vært betegnet som § 8-eiendommer?

Begrunnelse

I lovdebatten ifm Stortingets behandling av lov om omdanning av Opplysningsvesenets fond til statlig aksjeselskap den 11 juni 2024, ble det av flere representanter stilt spørsmål til statsråden om skjebnen til noen av de prestegårdseiendommene, som i tidligere lov (L18.06.2021 nr. 28) har vært betegnet som § 8-eiendommer, eller eiendommer med særlige hjemmelsforhold. Statsråden uttalte da:

"det i ettertid [har] kome opp ein del litt krevjande forhold rundt ein del av desse prestegardane, som eg òg vil vera involvert i i tida framover, på ein måte uavhengig av det vedtaket ein gjer i dag."

Dette svaret fra statsråden skapte naturligvis en klar forventning hos de aktuelle menighetene i DnK, om noe mer og noe annet enn hva lovtekst og lovforarbeider isolert sett gav anvisning på. I tiden etter dette og frem til i dag, finner man ikke spor av at statsråden har fulgt opp det som ble uttalt av henne i lovdebatten. Underveis har det også skjedd et bytte av statsråd.

Lene Vågslid (A)

Svar

Lene Vågslid: Krevende forhold, som det vises til i representantens begrunnelse, knyttes til spørsmål om fradeling av bolig fra landbruksarealet og om andre enn rettssubjektet Den norske kirke kan vederlagsfritt motta formuesmasse som har vært knyttet til Opplysningsvesenets fond.
Det er presisert i stortingsmeldingen om Opplysningsvesenets fond og i Prop. 144 L (2020-2021) at vederlagsfri overføring av formuesverdier skal skje til rettssubjektet Den norske kirke. Det er kun gjort unntak for kirkegrunn og tomteareal i tilknytning til kirkegrunn. Det rettslige grunnlaget for delingen lå i lov om Opplysningsvesentes fond § 4 der det heter at: «Med unntak av dei eigedelane som blir overførte til Den norske kyrkja etter § 5, kan grunnkapitalen i fondet ikkje givast bort eller brukast opp.» Grunnkapitalen er bl.a. alle eiendommene.
Arbeidet med delingen av Opplysningsvesenets fond mellom Den norske kirke og staten er gjennomført i et eget prosjekt der kirken har foreslått overføring av et visst antall presteboliger og gitt begrunnelser for dette. Hvilke eiendommer dette skal være er senere besluttet av regjeringen. I vurderingene om hvilke presteboliger som skal overføres til rettssubjektet Den norske kirke, har også de nevnte § 8-eiendommene inngått. Dette er eiendommer som Opplysningsvesenets fond har hatt i sin portefølje, men hvor eiendomsretten ikke var avklart. I forbindelse med delingsarbeidet uttalte Den norske kirke at de var oppmerksomme på utfordrende eierforhold, men anså ikke at dette skulle være et hinder for at de kunne ønske seg presteboligen og at ev. utfordringer knyttet til selve overføringen måtte vurderes i neste fase.
I Prop. 82 L Lov om omdanning av Opplysningsvesenets fond til aksjeselskap vurderte departementet spørsmålet om de såkalte § 8-eiendommene særskilt. Formålet var å komme fram til en endelig avklaring om rettighetsforholdene og legge grunnlaget for overføring av presteboliger til Den norske kirke uten medfølgende tvist om eiendomsretten. Til dette formålet ble det foreslått en ekspropriasjonshjemmel i omdanningsloven (§ 4). Det er ikke tvil om at dersom presteboliger knyttet til § 8-eiendommer skal kunne fradeles og overføres til Den norske kirke uten medfølgende fare for tvist, må ekspropriasjonshjemmelen i § 4 i omdanningsloven legges til grunn.
Min involvering i arbeidet med delingen av Opplysningsvesenets fond vil være å sikre at presteboliger overføres til Den norske kirke i samsvar med de forutsetningene som er lagt av Stortinget, i meldinger, proposisjoner og innstillinger.