Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1425 (2024-2025)
Innlevert: 28.02.2025
Sendt: 28.02.2025
Besvart: 07.03.2025 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Nylig kom studiebarometeret som viser at lærerstudentene ved Nord Universitet og særlig studiested Nesna er mest fornøyde, og at de skiller seg særlig positivt ut overfor tilbakemeldingen fra lærerstudenter ved andre studiesteder i landet.
Hvordan vil statsråden følge opp Hurdalserklæringen og videre satsing på studiested Nesna, hvilke flere studietilbud kan etableres der også inkludert fulltidsstudenter, og hvordan kan et senter for desentralisert og distriktsretta utdanning og forskning bli etablert på Nesna?

Begrunnelse

Viser til Hurdalspunktet som i sin helhet uttrykker at regjeringa vil:

"Reetablere ein fullverdig høgare utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskule- og barnehagelærarutdanning og greie ut kva for andre studie- og utdanningstilbod som kan lokaliserast til Campus Nesna. Vidare vil regjeringa leggje til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli eit senter for desentralisert og distriktsretta utdanning og forsking. Prosessen skal starte vinteren 2022. Undervegs i prosessen må interessene til fagfolka som framleis er ved Nesna, og til studentane som har starta på utdanninga si ved institusjonen før nedleggingsvedtaket, varetakast."

Sigrun Aasland (A)

Svar

Sigrun Aasland: Jeg er glad for at lærerstudentene på Nesna er fornøyde med utdanningen sin. Regjeringen har fulgt opp punktet i Hurdalsplattformen om studiested Nesna. I 2022 besluttet regjeringen at Nord universitet skal tilby høyere utdanning på Nesna som studiested fra og med høsten 2022, og det ble bevilget 60 mill. kroner til formålet. Disse midlene inngikk fra 2023 i rammebevilgningen til Nord universitet (61,8 mill. kroner i 2023), som har startet et utviklingsprosjekt på Nesna. Målet med utviklingsprosjektet er å bidra til at Nesna blir et attraktivt studiested under Nord universitet. Det er Nord universitet som er prosjekteier og som har ansvar for å drive utviklingsprosjektet videre og opprettholde aktiviteten på Nesna, innenfor institusjonens faglige autonomi og økonomiske rammebetingelser. Departementet følger opp dette gjennom styringsdialogen med Nord universitet.
Kunnskapsdepartementet godkjente i 2024 Nord universitet sin søknad om å få prøve ut en ny modell for grunnskolelærerutdanning for 1.-10. trinn på Nesna. Utdanningen er samlingsbasert og nettstøttet. Målet er å etablere en grunnskolelærerutdanning som gir studentene kompetanse til å undervise i flere fag og på flere alderstrinn, som skal ivareta de spesielle behovene ved mindre skoler i distriktene. Nord universitet planlegger opptak fra høsten 2025. Det er positivt at Nord universitet har tatt initiativ til en ny modell for lærerutdanning på Nesna og jeg ser frem til å følge med på den videre utviklingen.
Jeg gjør også oppmerksom på at rammebevilgningen til universiteter og høyskoler de siste to årene er økt med totalt 320 mill. kroner til desentraliserte og fleksible utdanninger. Av disse midlene har Nord universitet blitt tildelt til sammen 30 mill. kroner, som skal bidra til å styrke fleksibel og desentralisert utdanning i regionen.
Regjeringen har også videreført en søknadsbasert ordning for studiesentre på minimum 50 mill. kroner, over budsjettet til Kommunal- og distriktsdepartementet. Målet med studiesenterordningen er at studietilbudene skal bli mer tilgjengelige for folk i hele landet som av ulike årsaker ikke kan følge ordinær undervisning. Tilbudene skal bidra til å oppfylle de lokale, regionale og nasjonale kompetansebehovene.