Skriftlig spørsmål fra Bengt Fasteraune (Sp) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1609 (2024-2025)
Innlevert: 14.03.2025
Sendt: 17.03.2025
Besvart: 24.03.2025 av forsvarsminister Tore Onshuus Sandvik

Bengt Fasteraune (Sp)

Spørsmål

Bengt Fasteraune (Sp): Hva er regjeringens plan for å styrke Cyberforsvaret på Jørstadmoen i tråd med forpliktelsene i langtidsplanen, og hvordan vil statsråden gå frem for å flytte stillinger fra Kolsås til Jørstadmoen for å sikre en stedlig ledelse med ansvar for å videreutvikle kompetansemiljøet på Jørstadmoen?

Begrunnelse

Digitale trusler mot Norge og det norske forsvaret øker i omfang, og blir stadig mer avanserte. Dagens sikkerhetspolitiske situasjon understreker betydningen av Cyberforsvarets oppdrag om å beskytte Forsvarets IKT-systemer og etablere og opprettholde Forsvarets handlingsrom i cyberdomenet.
I Langtidsplanen for Forsvarssektoren (Innst. 426 S (2023–2024)) står det beskrevet at alle Cyberforsvarets mindre lokasjoner skal videreføres, og at hovedlokasjonen på Jørstadmoen skal videreutvikles. Som en del av EBA-satsningen i langtidsplanen annonserte tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram at det vil komme et nytt bygg som skal tilrettelegge for videre vekst på Jørstadmoen.
Som en del av forsvarsløftet er det viktig å styrke fagmiljøet på Jørstadmoen innen informasjons- og datasikkerhet. Forsvarets IKT skal bygges videre opp, noe som bl.a. framgår av Langtidsplanen for Forsvaret. I dette arbeidet er det hensiktsmessig å samlokalisere en stedlig ledelse på Jørstadmoen. Ledelsen i Cyberforsvaret er lokalisert på Jørstadmoen ved Lillehammer, mens mye av oppbyggingen av arbeidsplasser skjer i Oslo-området. Dette skjer gjennom en stille sentralisering der stillinger lyses ut med arbeidssted på Lillehammer, men hvor det også står skrevet i annonsen at « annet arbeidssted kan vurderes som personlig ordning for kvalifiserte søkere».

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Langtidsplanen for Forsvaret slår fast at Cyberforsvarets hovedsete skal videreføres på Jørstadmoen, og at lokasjonen skal videreutvikles i tiden fremover. Dette ligger også til grunn for regjeringens politikk.
Forsvarsløftet vil også innebære en generell styrking av Cyberforsvaret, som også vil komme miljøet på Jørstadmoen til gode. De konkrete planene for dette vil inngå i Forsvarets gjennomføringsplan, som Forsvarssjefen nå er i ferd med å ferdigstille før den skal forelegges for departementet.
Satsninger på Jørstadmoen i tiden fremover vil for eksempel være styrking av evnen til defensive cyberoperasjoner gjennom Cyberforsvarets Sikkerhetssenter og mobile enheter i Cyberforsvarets CIS regimentet. Forsvarets Høyskole (FHS) ved Cyberingeniørskolen og Hærens samband ved Spesialistskolen på Jørstadmoen vil fremover dekke et økende kompetansebehov i hele Forsvaret, og dermed kunne bidra til styrke miljøet på Jørstadmoen.
Det er altså en klar politisk ambisjon om å utvikle Jørstadmoen videre. Det er samtidig avgjørende for å nå målene i forsvarspolitikken at Forsvarssjefen har tilstrekkelig handlingsrom til å fatte avgjørelser om operativ organisering, intern fordeling av årsverk og hvilken kompetanse som skal rekrutteres på de enkelte områdene. Forsvaret opplyser om at det i dag ikke foreligger konkrete planer om å flytte dagens IKT-driftsmiljø fra Kolsås til Lillehammer.