Bengt Fasteraune (Sp): Hva er regjeringens plan for å styrke Cyberforsvaret på Jørstadmoen i tråd med forpliktelsene i langtidsplanen, og hvordan vil statsråden gå frem for å flytte stillinger fra Kolsås til Jørstadmoen for å sikre en stedlig ledelse med ansvar for å videreutvikle kompetansemiljøet på Jørstadmoen?
Begrunnelse
Digitale trusler mot Norge og det norske forsvaret øker i omfang, og blir stadig mer avanserte. Dagens sikkerhetspolitiske situasjon understreker betydningen av Cyberforsvarets oppdrag om å beskytte Forsvarets IKT-systemer og etablere og opprettholde Forsvarets handlingsrom i cyberdomenet.
I Langtidsplanen for Forsvarssektoren (Innst. 426 S (2023–2024)) står det beskrevet at alle Cyberforsvarets mindre lokasjoner skal videreføres, og at hovedlokasjonen på Jørstadmoen skal videreutvikles. Som en del av EBA-satsningen i langtidsplanen annonserte tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram at det vil komme et nytt bygg som skal tilrettelegge for videre vekst på Jørstadmoen.
Som en del av forsvarsløftet er det viktig å styrke fagmiljøet på Jørstadmoen innen informasjons- og datasikkerhet. Forsvarets IKT skal bygges videre opp, noe som bl.a. framgår av Langtidsplanen for Forsvaret. I dette arbeidet er det hensiktsmessig å samlokalisere en stedlig ledelse på Jørstadmoen. Ledelsen i Cyberforsvaret er lokalisert på Jørstadmoen ved Lillehammer, mens mye av oppbyggingen av arbeidsplasser skjer i Oslo-området. Dette skjer gjennom en stille sentralisering der stillinger lyses ut med arbeidssted på Lillehammer, men hvor det også står skrevet i annonsen at « annet arbeidssted kan vurderes som personlig ordning for kvalifiserte søkere».