Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1656 (2024-2025)
Innlevert: 18.03.2025
Sendt: 18.03.2025
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 24.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Barn har rett til å leve med foreldrene sine. Vanligvis er det svært strenge regler som sikrer at det offentlige ikke kan overta omsorgen til barn, uten at det er alvorlige forhold, som omsorgssvikt. For funksjonshindrede barn virker det som kommunene opptrer med andre grenser, ved å true med å fjerne tjenester tvinger de barn ut av familiens hjem.
Hvor mener statsråden at grensen for kommunal maktbruk mot familier med funksjonshindrede barn går, og er det andre grenser her enn for andre barn?

Begrunnelse

Viser til sak i NRK der en kommune i Trøndelag mener at to barn skal flyttes ut av foreldrehjemmet og på institusjon. Foreldrene settes i en tvangssituasjon ved at kommunen truer med å fjerne livsviktig tjenestetilbud for barna.
I realiteten stiller kommunen foreldrene i en situasjon der de ikke har noe reelt valg. Egentlig er dette en tvangsflytting av to barn fra foreldrene og familien sin. For andre barn gjelder strenge regler for omsorgsovertakelse fra det offentlige. Barnevernet kan ikke hente barn etter eget forgodtbefinnende.
Det kan se ut som det er en utvikling i retning av at kommunene gjør mer og mer av dette, og det er behov for at regjeringen slår fast at funksjonshindrede barn har en selvsagt rett til et familieliv og rettssikkerhet på lik linje med alle barn.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg har fått oversendt spørsmålet fra representant Kaski fra Barne- og familieministeren, og vil besvare det ettersom dette faller inn under Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområder.

For å være helt tydelig: Loven er lik for alle. All maktbruk i Norge skal være i samsvar med loven og underlagt gode tilsyns- og klageordninger. Innenfor helse- og omsorgssektoren kan tvang kun brukes for å hindre eller begrense vesentlig skade. Dette er avgjørende for rettssikkerheten.

På samme måte skal alle utviklingshemmede sikres et godt tilbud, som er trygt og i samsvar med loven. Kommunene er etter helse- og omsorgstjenesteloven pålagt å sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Tjenestetilbudet som tilbys skal være forsvarlig, adekvat og verdig. For å oppnå dette må tjenestetilbudet utformes ut fra en individuell vurdering av den enkelte tjenestemottaker sett opp mot tilgjengelige ressurser og muligheter.

Jeg vil også vise til pasient- og brukerrettighetsloven som i kapittel 3 har nærmere bestemmelser om rett til medvirkning og informasjon. Bestemmelsene forutsetter dialog mellom tjenestemottaker og tjenesteyter slik at en kan komme frem til en best mulig ordning.

Dersom kommunen og brukerne ikke kommer frem til en god løsning, vil statsforvalter som tilsynsmyndighet kunne vurdere saken. Jeg har forsikret meg om at Statens helsetilsyn gjør et grundig arbeid med oppfølgingen av rettssikkerheten til utviklingshemmede, med gjennomgang av vedtak og andre tiltak som skal sikre en lik praksis hos statsforvalterne i samsvar med loven. Jeg har også i 2025 gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede behov for tiltak som skal bidra til gode vedtaksprosesser for kommunale helse- og omsorgstjenester. Tiltakene skal bidra til åpen og god dialog med tjenestesøker og pårørende gjennom hele søknadsprosessen.