Bård Hoksrud (FrP): Hvor mange ganger har unntaksordningen for legemidler rettet mot særskilt små pasientgrupper med svært alvorlige tilstander, som beskrevet av Direktoratet for medisinske produkter, blitt benyttet siden dens etablering, og hvilke resultater er dokumentert gjennom oppfølging og monitorering av disse tilfellene?
Begrunnelse
Personer med sjeldne tilstander møter store utfordringer med tilgang til nye legemidler, grunnet høye kostnader og strenge dokumentasjonskrav. I 2019 ble finansieringsansvaret for sjeldne diagnoser overført til sykehusene, og alle nye behandlinger måtte metodevurderes. Dette innebærer at de vurderes etter samme kriterier som for større pasientgrupper, inkludert krav til kostnadseffektivitet.
Regjeringen skriver i «Nasjonal strategi for sjeldne diagnoser» (2021) at målet er likeverdig tilgang til behandling. Likevel viser praksis noe annet. Ifølge IQVIA W.A.I.T.-rapporten (2023) ble kun 19 % av sjeldne legemidler med europeisk markedsføringstillatelse (2019–2022) gjort tilgjengelige i Norge. Dette viser at ambisjonene i strategien ikke er fulgt opp i praksis.
Direktoratet for medisinske produkter åpner for lavere dokumentasjonskrav og høyere ressursbruk ved legemidler for «særskilt små pasientgrupper med svært alvorlig tilstand». Denne unntaksordningen, i tråd med Prioriteringsmeldingen (2016), skulle sikre kritisk behandling. Likevel er kriteriene strenge: Tilstanden må ha et absolutt prognosetap på over 30 år, og behandlingen må gi minst to ekstra kvalitetsjusterte leveår.
Erfaringer tyder på at ordningen ikke fungerer som tiltenkt, og at mange legemidler for sjeldne sykdommer vurderes etter de samme kriteriene som for større diagnosegrupper. Dette fører til systematisk diskriminering av små pasientgrupper.
Det er derfor viktig å kartlegge hvor ofte unntaksordningen brukes og hvilke resultater den gir. Statistikk og analyser kan avdekke hvorvidt den sikrer reell tilgang til behandling og om justeringer er nødvendige. En slik gjennomgang er avgjørende for rettferdighet og legitimitet, slik at pasienter med sjeldne, alvorlige tilstander ikke blir stående uten behandlingsalternativer.