Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvordan vil statsråden bruke det offentliges innkjøpsmakt til å øke forbruket av norsk frukt og grønt og dermed til økt beredskap, bedre folkehelse og bærekraftig matproduksjon?
Begrunnelse
Av hensyn til norsk beredskap vil norske myndigheter øke selvforsyningsgraden for mat. Totalberedskapskommisjonen (NOU 23: 17 Nå er det alvor) og regjeringens opptrappingsplan (Meld. St. 11 (2023–2024)) gir en klar marsjordre til den norske verdikjeden for mat. Det er spesielt planteproduksjonene som skal økes.
I tillegg skal offentlig sektor stille klima- og miljøkrav i innkjøpene av mat- og måltidstjenester (Regjeringens klimaplan, Meld. St. 13 2020-2021), deriblant gjøre anskaffelser som reduserer matsvinn og som er i tråd med de nye kostrådene i retning av et mer plantebasert kosthold (Handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon, DFØ/ MD, 2021).
I 2022 anslo NIBIO at andelen av norsk frukt og grønt i offentlige anskaffelser er lavere enn for resten av storhusholdningsmarkedet og dagligvaremarkedet og at denne andelen kan økes.
Regjeringens opptrappingsplan gir offentlige innkjøpere ansvar for å bidra til at norskandelen øker:
«Offentlege innkjøparar må utnytte dei moglegheitene regelverket gjev for å velje lokalprodusert og berekraftig norsk mat og drikke.» «Auka offentleg etterspurnad etter norskproduserte varer vil vere eit viktig bidrag til å auke sjølvforsyninga. Regjeringa vil sjå nærare på om det er grunn til å vurdere og setje måltal for kva for norskandel offentleg sektor kan eller bør oppnå for frukt og grønt for å oppnå auka sjølvforsyning»
Norske grøntprodusenter og grossister kan øke produksjon og omsetning for å levere på dette samfunnsoppdraget, men ikke uten at etterspørselen etter frukt og grønt øker. Offentlige aktører har et særskilt ansvar for å bidra til å øke etterspørselen etter norsk frukt og grønt gjennom sine anskaffelser.