Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2180 (2024-2025)
Innlevert: 12.05.2025
Sendt: 12.05.2025
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Til behandling

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Organisasjonen WWOOF formidler frivillig kultur- og kunnskapsutveksling om økologisk matproduksjon over hele verden. Arbeidet til WWOOF Norway stopper opp fordi frivillige deltakere stemples av UDI som ulovlig arbeidsinnvandring, noe det ikke er. Det er vanskelig å se hvilken interesse Norge skal ha av å hindre WWOOFs frivillige kunnskapsutveksling.
Hva gjør statsråden for at WWOOF Norway kan fortsette å tilrettelegge for global kultur- og kunnskapsutveksling om økologisk matproduksjon i Norge?

Begrunnelse

Arbeidet til kulturutvekslingsorgansasjonen WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) stopper opp i Norge fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) tolker loven slik at WWOOF-deltakere tar seg arbeid på gårdene de besøker. Dette er faktisk feil. WWOOFs egne regler forutsetter at deltakere ikke får betaling, kun får husvære og tre måltider, mot å delta i og lære om arbeidet på gården de besøker.
Spørsmålet har også tidligere vært tatt opp med justisministeren. Det er vanskelig å se at det er i Norges interesse å la en slik regeltolking stoppe frivillig og kostnadsfri kunnskapsutveksling og nettverksbygging mellom små matprodusenter. Det bør være i alles interesse at statsråden raskt oppklarer en eventuelt unødig rigid regeltolking i UDI, slik at WWOOF kan fortsette sitt gode arbeid.
I vedtaket om utkasting av en WWOOF-frivillig viser UDI blant annet til paragraf 55 i utlendingsloven der det heter at en utlending som skal arbeide i Norge må ha oppholdstillatelse som gir rett til å ta arbeid.
Å insistere på at WWOOF-deltakere driver arbeid i lovens betydning, altså lønnsarbeid, og deretter kreve en oppholdstillatelse som gir rett til slikt arbeid, virker som en meningsløst rigid tolkning av frivillig, ubetalt gårdsinnsats, med helt unødvendige konsekvenser.
Ingen andre land i Europa har lignende praksis eller definerer WWOOF-friviliges innsats på denne måten.
Dersom gjeldende regler faktisk gjør det ulovlig å drive slik frivillig, ubetalt gårdarbeid i korte periode for utenlandske WWOOF-detakere, bør statsråden ta initiativ til å justere regelverket.
WWOOFs arbeid er i tråd med Norges eget stadig klarere behov for å styrke og utveksle kunnskap om bærekraftig matproduksjon og beredskap, og å bygge internasjonalt samkvem utenom egenrådige stormakters styring.
WWOOF er en bevegelse som bygger bro mellom besøkende fra hele verden og bønder i mer enn 130 land. De formidler kultur- og kunnskapsutveksling, og er et globalt fellesskap som jobber for økologisk jordbruk over hele verden. WWOOFs metode er at frivillige besøker gårde i andre land og kulturer, lever på gården en periode og deltar i arbeidet, mot husvære og tre måltider pr dag. Arbeidet er ikke betalt. WWOOF’ere er frivillige besøkende, ikke arbeidssøkere.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig