Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Kan statsråden redegjøre for hvilke vitenskapelige og agronomiske vurderinger som ligger til grunn for det fortsatt gjeldende forbudet mot industriell dyrking av hamp (Cannabis sativa L.) i Norge, og vurdere om dagens regulering først og fremst er politisk og symbolsk, og vil statsråden åpne for industriell dyrking av hamp i Norge?
Begrunnelse
Norge står midt i en nødvendig omstilling av både jordbruk og industri, der målet må være økt selvforsyning, lavere klimaavtrykk og smartere ressursbruk. I dette bildet fremstår forbudet mot dyrking av industriell hamp som et anakronistisk hinder med røtter i moralpolitiske tradisjoner fra avholdsbevegelsen – snarere enn i moderne kunnskap om planteproduksjon, helse eller rusforebygging.
Industriell hamp er ikke rusgivende, men har dokumentert potensial som råvare i tekstil, isolasjon, papir, komposittmaterialer, dyrefôr og ikke minst matprodukter som hampfrø og olje. Dette er produkter vi i dag i stor grad importerer, ofte fra land med lavere miljøstandard enn Norge. Hampen krever lite innsatsmidler, binder karbon effektivt og kan dyrkes på marginale arealer – altså en ideell vekst for fremtidens jordbruk. Den kan også erstatte behovet for plast og trevirke i flere produkter, som vil ha andre gode følgeeffekter knyttet til forurensning og avskoging.