Skriftlig spørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2265 (2024-2025)
Innlevert: 21.05.2025
Sendt: 22.05.2025
Besvart: 26.05.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Hvilken barnets beste-vurdering er gjort i forbindelse med beslutningen om å sette asylsøknader fra syriske barn på vent på ubestemt tid, og vil forvaltningen forholde seg til tidsfristene i utlendingsloven § 33, og gjenoppta saksbehandlingen etter at det har gått når seks måneder fra saksbehandlingen ble stoppet, eller eventuelt vurdere en forlengelse på inntil seks måneder i tråd med § 33?

Begrunnelse

UDI besluttet 9. desember 2024 å sette søknader om beskyttelse for borgere av Syria på vent som følge av den uavklarte situasjonen i Syria. Forvaltningen har ikke benyttet hjemmelen i utlendingsloven § 33, som gir «adgang til å stille saksbehandlingen i bero ved utsikt til bedring av situasjonen i et område», selv om beslutningen i praksis er en berostillelse. Denne bestemmelsen gir de berørte en viss forutsigbarhet, ved at den hjemler berostillelse i inntil seks måneder, med mulighet for forlengelse i ytterligere seks måneder.

Beslutningen om å sette asylsaker fra Syria på vent gjelder også søknader fra enslige mindreårige og barnefamilier. Statistikk fra UDI viser at til sammen 377 syriske barn har fått asylsaken sin satt på vent. Ventetiden som følge av at sakene er satt på vent kommer på toppen av en allerede lang saksbehandlingstid, og UDIs statistikk viser at noen av barna har ventet siden 2020.

Ifølge Barnekonvensjonens artikkel 3 skal myndighetene i alle handlinger som berører barn foreta en vurdering av hensynet til barnets beste, der hensynet til barnets beste er et grunnleggende hensyn. Beslutning om å sette søknader om beskyttelse fra borgere av Syria på vent, er klart en handling som berør barn - både de som har søkt alene og med foreldre. Det fører blant annet til lengre ventetid i usikkerhet og forlenget oppholdstid på asylmottak.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Omveltningene i Syria med Assad-regimets fall og den påfølgende maktovertakelsen i desember 2024 kom svært raskt og førte til en uoversiktlig sikkerhetssituasjon i landet. Ikke minst var det uklart hvilke konsekvenser dette ville få for spørsmål om flukt-, retur- og tilbakevending. I påvente av ny og oppdatert landinformasjon og for å sikre riktige avgjørelser, valgte UDI å sette behandlingen av asylsøknader fra personer fra Syria «på vent».
Departementet kan etter utlendingsloven § 33 berostille behandlingen av søknader om beskyttelse «når det det foreligger konkrete omstendigheter som kan begrunne en forventing om snarlig bedring» i situasjonen i det området søkerne kommer fra. Det følger av bestemmelsen at saksbehandlingen kan stilles i bero i inntil seks måneder. Departementet kan, etter en fornyet vurdering, forlenge berostillelsen med ytterligere seks måneder.
Justis- og beredskapsdepartementet vurderer nå en praksisforeleggelse fra UDI, hvor direktoratet anbefaler en formell berostillelse etter utlendingsloven § 33. Hvorvidt det kan sies å foreligge konkrete omstendigheter som kan begrunne en forventning om snarlig bedring i situasjonen i Syria må vurderes konkret. Det er fortsatt usikkert hvordan situasjonen i Syria vil utvikle seg, og endringer kan skje raskt. Departementet vil bestrebe å besvare foreleggelsen fra UDI så snart som mulig.