Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2276 (2024-2025)
Innlevert: 22.05.2025
Sendt: 22.05.2025
Besvart: 02.06.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Har statsråden feilinformert Stortinget gjennom statsbudsjettet for 2025 (Prop. 1 S (2024 –2025) Proposisjon til Stortinget (forslag til stortingsvedtak))?

Begrunnelse

I samferdselsdepartementets forslag til statsbudsjett for 2024-2025 står det på side 53 om Luftfartstilsynet at «Alle lovpålagte tilsyn ble gjennomført» i 2023.
Ifølge Bergens Tidende planla flyoperativ seksjon 183 tilsyn for 2023. Kun 137 ble utført, hvorav 47 ble kansellert eller utsatt. Ifølge Bergens Tidende har Luftfartstilsynet uttalt at alle tilsyn som planlegges er lovpålagte tilsyn.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Rapporteringer i budsjettproposisjoner om status for underliggende virksomheters aktivitet innhentes fra de aktuelle virksomhetene. Dette ble også gjort fra Luftfartstilsynet for budsjettåret 2023, jf. Prop. 1 S (2024–2025) for Samferdselsdepartementet. I denne rapporteringen fremkom det opplysninger fra Luftfartstilsynet om at alle lovpålagte tilsyn i 2023 ble gjennomført. I forbindelse med representantens spørsmål ba jeg om merknader fra Luftfartstilsynet. Jeg ba også om en fullstendig gjennomgang av Luftfartstilsynets tilsyn de siste årene. Luftfartstilsynet opplyser nå at setningen «Alle lovpålagte tilsyn ble gjennomført.» ikke medfører riktighet. Jeg har derfor sendt et eget brev til Stortingets presidentskap med rettelser til Prop 1 S (2024–2025) for Samferdselsdepartementet.
Luftfartstilsynet har opplyst at begrepet «lovpålagte tilsyn» er et fellesbegrep som omfatter alle krav i regelverket, i hovedsak fastsatt i forskrift eller retningslinjer til forskrift. Det riktige å rapportere for tilsynsaktiviteten i 2023 var at det ble ført tilsyn hos samtlige operatører, men ikke med alle enkeltkrav i regelverket hos alle operatører. I henhold til felleseuropeisk regelverk skal det føres tilsyn på åtte regelverksområder. Hvert område har en rekke punkter som utdypes i retningslinjer, også disse felleseuropeiske. Basert på dette har Luftfartstilsynet utarbeidet omfattende sjekklister som følges opp gjennom fire tilsynstyper. Antallet tilsyn som kreves gjennomført for å dekke alt regelverk, er det Luftfartstilsynet som planlegger og beslutter hvert år, og regelverkskravene skal normalt dekkes over en periode på 24 måneder. Luftfartstilsynet kan beslutte å korte ned tilsynsperioden til 12 måneder eller øke til 36 måneder, og unntaksvis 48 måneder. Disse beslutningene er basert på risikovurderinger. I 2023 hadde Luftfartstilsynet planlagt å dekke alle regelverkskravene med alle aktørene gjennom 183 tilsyn. Fire tilsyn ble kansellert som følge av at selskapet opphørte, to ble kansellert som følge av sammenslåing av to selskaper og åtte ble kansellert som følge av ulike forhold hos operatøren, bl.a. nedleggelse av base, kansellering av den treningen som skulle føres tilsyn med o.l. 32 planlagte tilsyn ble kansellert som følge av tilgjengelige ressurser hos Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet fører risikobasert tilsyn som innebærer at tilsynet gjør risikovurderinger av hvilke tilsyn som skal prioriteres og når, basert på fastsatte prioriteringskriterier. For eksempel velger Luftfartstilsynet bort tilsynsområder hvor tilsynet tidligere har avdekket få avvik. Dette var også tilfelle da Luftfartstilsynet kansellert noen av de planlagte tilsynene i 2023.
Luftfartstilsynet vurderte i 2023, og har i sin redegjørelse til Samferdselsdepartementet nå bekreftet at flysikkerheten i 2023 var tilfredsstillende.
Jeg er opptatt av at tilsynsvirksomheten hos Luftfartstilsynet både følger regelverkskrav og at det gjøres gode vurderinger og prioriteringer om gjennomføring. Jeg vil ha et særlig fokus og tett oppfølging av tilsynsvirksomheten fremover.