Une Bastholm (MDG): På hvilken måte vil helseministeren følge opp Riksrevisjonens sterke kritikk for å sikre at Helse Sør-Øst prioriterer god nok kvalitet i behandling og tilstrekkelig antall døgnplasser for pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-pasienter)?
Begrunnelse
Riksrevisjonen konkluderte i februar 2025 med følgende:
«Det er sterkt kritikkverdig
-at Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet ikke har gjort nok for å sørge for at personer med samtidig ruslidelser og psykiske lidelser får den hjelpen de trenger, i form av behandling, aktivitet og oppfølging.
-at samhandlingen mellom tjenestene ikke fungerer etter hensikten. Manglende behandling kan i dette tilfelle ha særlig store konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet.»
Videre skriver Riksrevisjonen at ROP-pasientene ikke får døgninnleggelse på grunn av lav kapasitet. I tillegg påpekes det at spesialisthelsetjenesten ikke har gjort nok for å få til behandling som er spesialisert og blir gitt samtidig for rusmiddellidelse og psykiske lidelser.
Den siste anbudsprosessen i Helse Sør-Øst om anskaffelse av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (inkludert ROP-pasienter) er enda ikke fullført grunnet uklart konkurransegrunnlag. Det er ikke avklart om det blir en ny anbudsrunde. Antall døgnplasser for ROP-pasienter ble foreslått redusert fra 59 plasser til 47 plasser.
Det ble i kvalitetskravene i den siste konkurransen beskrevet en minstestandard som ikke sikrer tilstrekkelig spesialisert kompetanse til å kunne sikre ROP-pasientene det de har krav på. Krav til bemanning, både av lege- og psykologspesialister og miljøterapeuter (sosionom, sykepleier) må, etter Riksrevisjonens vurdering, settes høyere til ROP- pasienter i anskaffelsen.
Solide tilbydere med lang erfaring og høy kompetanse nådde ikke opp grunnet vektingen av økonomi fremfor kvalitet. Dette førte til at sårbare grupper med ROP-lidelser, som for eksempel pasienter med spiseforstyrrelser og samtidig rusavhengighet, ikke kunne viderehenvises til integrert behandling i spesialisthelsetjenesten verken innenfor offentlig eller privat spesialisthelsetjeneste.
Det er nå svært viktig at Helse- og omsorgsdepartementet tar Riksrevisjonens sterke kritikk på alvor og sikrer denne sårbare pasientgruppen forsvarlig behandling.
Dette understrekes av Riksrevisjonen
«Vi anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet som en del av styringen av de regionale helseforetakene påser at
-disse pasientene får behandling som er spesialisert og samtidig når det er behov for det"