Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2330 (2024-2025)
Innlevert: 27.05.2025
Sendt: 28.05.2025
Til behandling

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Vil statsråden bidra til en politisk løsning for å sikre at Roseslottet kan videreføres som et nasjonalt minnesmerke og formidlingsarena, slik at de kan fortsette å formidle historien om krigen og okkupasjonen til kommende generasjoner?

Begrunnelse

Som ledd i 80-årsmarkeringen har Roseslottet, støttet av Forsvarsdepartementet, reist landet rundt og formidlet sterke historier fra krigen og okkupasjonen og hva som skjer når grunnleggende verdier bryter sammen. Roseslottet har som mål å sette søkelys på og styrke forståelsen av grunnpilarene i vårt frie samfunn; demokratiet, rettsstaten og humanismen.
Roseslottet er både et minnesmerke med utendørsmalerier og installasjoner, og en viktig formidler av krigs- og okkupasjonshistorie. Roseslottet ligger på høyden bak Frognerseteren, en innfallsport til Nordmarka som står sentralt i norsk krigshistorie. Roseslottet har en midlertidig dispensasjon fra markaloven. Mange har engasjert seg for å finne en mer varig løsning for Roseslottet, herunder Oslo kommune. I påvente av en løsning, har Roseslottet søkt og fått midlertidig dispensasjon til å stå ut 2026, men står uten en løsning etter dette.
Roseslottet har bedt klima- og miljøministeren, som forvalter markaloven, om et møte for å diskutere saken. Departementer takket nei og velger å henvise til Statsforvalterens avgjørelse, at de ikke ser grunn til å gripe inn i saksbehandlingen og at «anlegget skal fjernes» etter 2026.
Statsforvalteren må imidlertid forholde seg til rettsreglene i markaloven som pr i dag ikke åpner for å gjøre unntak for tiltak knyttet til krigshistorie. Derimot åpner markaloven for unntak knyttet til idrett, friluftsliv og naturopplevelser. Det betyr at det i markaloven er hjemmel for å gi unntak for brede rulleskitraseer og gangveier.
Det er derfor opp til politikken å finne mulige løsninger, som kan balansere hensynet til Roseslottet og de hensynene markaloven skal ivareta. Det kan skje på flere måter, eksempelvis ved å endre markaloven slik at det kan gjøres unntak for krigshistorie, ved å justere markagrensen slik at Roseslottet faller utenfor eller ved en kongelig resolusjon.
Da Roseslottet ble etablert forutså vi som samfunn ikke hvilken aktualitet det ville få. Roseslottet erfarer at historien fortsatt griper og beveger både gamle, unge og skoleelever som aldri har opplevd krig, men som nå lever i en tid der våre demokratiske verdier igjen er under press. Vi trenger en fast forankring av dette stedet, som et nasjonalt minnesmerke og en levende formidlingsarena.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig