Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2355 (2024-2025)
Innlevert: 28.05.2025
Sendt: 30.05.2025
Besvart: 03.06.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): I lys av den svært alvorlige økningen i kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, hvor vi ser at kriminaliteten blir stadig grovere, og hvor vi verken fikk ta del i satsingen for oppfølging av ungdom i risikosonen eller i hurtigsporet for unge lovbrytere: Hvorfor valgte regjeringen å nedprioritere Sør-Vest politidistrikt - med landets tredje største byregion - i revidert nasjonalbudsjett, og hva vil statsråden fremover gjøre for å styrke politibemanningen og etterforskningskapasiteten i vårt distrikt?

Begrunnelse

Ferske tall fra SSB viser en fortsatt kraftig økning i kriminaliteten i Sør-Vest politidistrikt. I 2024 ble anmeldt 5552 flere lovbrudd enn det ble i 2021. Bare det siste året var oppgangen på 900 flere anmeldelser årlig (2023-2024). Også andelen lovbrudd anmeldt per 1000 innbyggere stiger markant. Samtidig har Sør-Vest politidistrikt siden regjeringsskiftet i 2021 måttet kutte 34 politifolk (september 2021-mars 2025).

Både politimesteren og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund i Sør-Vest har tidligere uttrykt sin dype bekymring over utviklingen. Som politimester Hans Vik sa det til Aftenbladet, i kjølvannet av at to av distriktets egne ungdommer mottok drapsbestillinger: "Den alvorligste kriminaliteten er her".

Distriktet har også slitt med å få etterforsket alvorlige saker som vold i nære relasjoner, hvor man har hatt den dårligste oppklaringsprosenten i landet.

Gitt den alarmerende utviklingen var det derfor en stor skuffelse å oppdage at Støre-regjeringen i revidert nasjonalbudsjett nedprioriterte - eller glemte - Sør-Vest politidistrikt.

Der Oslo, Bergen og Trondheim fikk penger til tett individuell oppfølging av ungdom og familier som er i risikosonen for kriminalitet, fikk Stavanger kroner null. Dette på tross av at vi er Norges tredje største byregion, større enn blant annet Trondheim (som jeg selvsagt også unner midler).

Det ble heller ikke satt av en eneste krone til vår region for å etablere et hurtigspor for behandling av straffesaker der gjerningspersonen er under 18. Det ville vært et viktig grep for å sørge for at det går kortere tid fra den unges lovbrudd til det får en konsekvens, gitt den alarmerende utviklingen i ungdomskriminalitet i Stavanger og Rogaland. Agder, Oslo og Øst politidistrikt fikk penger. Vår eget politidistrikt fikk null.

Jeg ber statsråden redegjøre for hvorfor man har valgt å nedprioritere (eller glemt) Sør-Vest politidistrikt - med landets tredje største byregion - i revidert nasjonalbudsjett, og hva hun fremover vil gjøre for å styrke politibemanningen og etterforskningskapasiteten i vårt distrikt.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: I statsbudsjettet for 2025 er det prioritert midler til en særskilt innsats for hurtigere behandling av straffesaker i Agder, Oslo og Øst politidistrikt der gjerningspersonen er under 18 år, og i revidert nasjonalbudsjett for 2025 har regjeringen foreslått ytterligere midler til denne innsatsen. Regjeringen vil vurdere å utvide den særskilte innsatsen til landets øvrige politidistrikter. Som også nevnt i min skriftlige besvarelse 26. mai 2025 til spørsmål nr. 2246 fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad, peker innspill fra flere av de berørte virksomhetene på at det må utvikles en digital samhandlingsløsning, før en ytterligere utrulling kan finne sted. Domstoladministrasjonen gis derfor i oppdrag å koordinere arbeidet med å utrede dette, i samarbeid med Kriminalomsorgsdirektoratet, Sekretariatet for konfliktrådene, Politidirektoratet og Riksadvokaten. Departementet vil vurdere om det er aktuelt å involvere også andre aktører. Det legges opp til at utredningen skal være ferdig 15. november 2025.
I revidert nasjonalbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å avsette 19 millioner kroner til én-til-én-oppfølging av ungdom som har begått kriminalitet, eller står i fare for å en svært negativ utvikling. Midlene skal bidra til å støtte de kommunale tjenestene som bidrar til én-til-én oppfølging i Oslo, Bergen og Trondheim. I tillegg skal midlene gå til politiets forebyggende innsats til å støtte oppunder Oslo-modellen, som lanseres av Oslo kommune senere i vår, der den enkelte ungdom identifiseres tidlig og får tilpasset oppfølging av politiet og bydelen. Dette kommer i tillegg til tilskuddet på 100 millioner kroner som allerede er bevilget til skole- og beredskapsteam i kommuner med særlige utfordringer med barne- og ungdomskriminalitet. Teamet skal være tverretatlig og tverrfaglig og jobbe med og i nærmiljøet og skolemiljøet på gruppe- og individnivå. Stavanger kommune har fått et tilskudd på 7 millioner kroner til beredskapsteam i 2025.

Jeg viser for øvrig til at budsjettet til Sør-Vest politidistrikt, ifølge Politidirektoratet, er økt med 79 millioner kroner i 2025 sammenlignet med 2024. Økningen inkluderer ikke kompensasjon for lønnsoppgjøret i 2024 som fordeles i etterkant pga. forsinket lønnsoppgjør i 2024. Politimesteren i hvert distrikt har ansvar for å fordele midler innenfor politidistriktets budsjett, og prioriterer etter lokale forhold og behov. Jeg har tillit til at politimestrene gjør de prioriteringene som er riktige for sitt distrikt, både hva gjelder fordeling av budsjettmidler og organiseringen generelt.