Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2634 (2024-2025)
Innlevert: 23.06.2025
Sendt: 23.06.2025
Besvart: 26.06.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å få ned det store etterslepet til Kommunal- og distrikts departementets behandling av innsigelsessaker, slik at nødvendige bolig- og utbyggingsprosjekter ikke blir forsinket og regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030 kan nås?

Begrunnelse

Når Statsforvalteren opprettholder innsigelse mot en kommunal areal- eller reguleringsplan etter mekling, sendes saken til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. Departementets egne anslag på 8 – 16 måneder før vedtak innebærer i praksis at boliger, næringsbygg og viktige infrastrukturprosjekter settes på vent i opptil halvannet år.

Samtidig viser den ferske NIBR/Asplan Viak-undersøkelsen at den totale planprosessen allerede bruker nær tre år i snitt, og at økningen i tidsforbruk særlig skyldes flere innsigelser og klager. Når regjeringen likevel setter et høyt ambisjonsnivå om 130 000 nye boliger innen 2030, blir departementets egen behandlingstid en kritisk flaskehals.

Lang behandlingstid skaper usikkerhet for kommunene, utbyggere og boligkjøpere, driver opp kostnader og bidrar til at boliger kommer senere på markedet.

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Jeg er opptatt av at de relativt få innsigelsessakene som kommer til mitt departement for avgjørelse skal behandles raskt, men samtidig forsvarlig. I slike saker har departementet møte og befaring med partene lokalt, noe som ikke minst de berørte kommunene ser på som viktig. Det skal også innhentes uttalelser fra andre berørte departement. Dette tar nødvendigvis noe tid. Av de elleve innsigelsessakene som er avgjort i min tid som statsråd, har åtte hatt enn behandlingstid på mellom fem og ti måneder. Noen få saker har tatt lengre tid, fordi de krever vanskelige avveininger der flere departementer er involvert.

For tiden har departementet 23 innsigelsessaker til behandling. Dette er det laveste antallet på flere år. Hittil i år har det kommet inn fem nye saker, mens 14 vedtak har gått ut. I fjor gikk det ut 26 vedtak, mens 23 kom inn. Det går altså flere saker ut enn det som kommer inn. Av de sakene som departementet har til behandling pr. i dag, er mindre enn en tredjedel relatert til boligbygging.

De aller færreste planer trenger å bli sendt til mitt departement for avgjørelse. Departementet mottar i snitt mellom 20 og 30 saker årlig, mens kommunene selv vedtar mer enn tusen planer hvert år. Det viktigste som kan gjøres for å få framdrift i planprosessene er derfor å se på tiltak for å effektivisere prosessene som skjer mellom kommunene og utbyggerne og mellom kommunene og ulike statlige sektormyndigheter. Her vil jeg se på tiltak for å bidra til å få raskere og bedre planprosesser og gjennom det også legge til rette for økt boligbygging.