Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2640 (2024-2025)
Innlevert: 23.06.2025
Sendt: 24.06.2025
Besvart: 30.06.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Den siste tiden har det gått store mengder urensa kloakk ut som overvann i Trondheim. Dette har ført til at det en del steder frarådes å bade. Har statsråden oversikt over andre steder dette er et problem og hvilke planer har regjeringen for å bøte på det store etterslepet som er i vann- og avløpssystemet i Norge, og hva gjør statsråden for at dagens regler håndheves?

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Avløpsrensing er viktig blant annet for å sikre helse og miljø, og for å ta vare på naturen. Utslipp fra overløp skal kun skje i unormale situasjoner, enten de skyldes teknisk svikt (nødoverløp) eller unormalt mye nedbør (regnvanns-/driftsoverløp). Det er derfor vanlig praksis at kommunene advarer om bruk av badeplasser som ligger nær slike overløp kort tid etter perioder med styrtregn. Overløp vil i tilfeller av for eksempel strømstans eller styrtregn, bidra til å forebygge tilbakeslag i bygninger eller at avløpssystemet blir overbelastet. Å eliminere behovet for bruk av overløp fullstendig kan derfor føre til konsekvenser som oversvømmelse av innbyggernes kjellere el. Målet er i stedet å begrense behovet for og bruken av overløp så mye som mulig. Overløp skal imidlertid ikke brukes for å avlaste avløpsnettet eller renseanlegget som et alternativ til å dimensjonere anlegget riktig. Ulovlig utslipp av urenset avløpsvann fra overløp skal ikke skje.

Antall overløp og bruken av disse inngår i kommunenes egenkontrollrapporter. Fra rapportåret 2022 har Miljødirektoratet også etterspurt informasjon om lokalisering av det enkelte overløp og driftsforhold, som antall i bruk. Hensikten er blant annet å bevisstgjøre kommunene om hvor mange overløp de har, lokalisering av disse, utslipp og utslippsmengder samt forurensningsfare.

Det er statsforvalterne som er forurensningsmyndighet for utslipp av kommunalt avløpsvann fra større tettbebyggelser. Det er vanlig at statsforvalterne presiserer i utslippstillatelser at bruken av overløp, inkl. nødoverløp, i utgangspunktet er uønsket og skal begrenses så mye som mulig. Kommuner med mange overløp i hyppig bruk kan få krav om å lage planer for å redusere bruken og sanere ulovlige overløp. Krav i tillatelser og forskrift følges opp gjennom tilsyn.

Vann- og avløpsinfrastruktur er et kommunalt ansvar, og det er kommunene som må løse oppgavene i avløpssektoren. Forurenser betaler-prinsippet gjelder, og det er vi som bruker avløpstjenestene som må betale for disse. Kommunene skal ha oversikt over alle utslipp de er ansvarlig for, og utslippenes konsekvenser. Utslipp fra overløp illustrerer at infrastrukturen på avløpsfeltet er sårbar. Her må kommunene jobbe målrettet og systematisk, og planlegge langsiktig. Norge har et betydelig vedlikeholdsetterslep på avløpsområdet, og det er viktig at avløpsrenseanleggene oppgraderes og vedlikeholdes for å sikre best mulig drift.

Regjeringen ønsker at bedre rensing skal komme raskt på plass. Den alvorlige miljøtilstanden i Oslofjorden er et eksempel på hvilke konsekvenser blant annet dårlig avløpsrensing kan få. Her bidrar regjeringen gjennom tilskuddsordningen for nitrogenfjerning som i år er på over 50 millioner kroner. Vi har også styrket Miljødirektoratet og statsforvalterne slik at kommunene kan få god veiledning og at saksbehandlingen skal gå raskere.