Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2663 (2024-2025)
Innlevert: 26.06.2025
Sendt: 27.06.2025
Besvart: 02.07.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Ambulansetjenesten ved OUS reduserte beredskapen med inntil fem biler sommeren 2024. For sommeren 2025 er det varslet en kraftigere reduksjon. Nå kan inntil 15 biler tas ut av drift på dagtid, og inntil fem på natt, mandag til fredag.
Mener helseministeren at beredskapen i prehospitale tjenester i det området som OUS har ansvar for vil være god nok i sommer?

Begrunnelse

Oslo universitetssykehus har ansvaret for ambulansetjenesten i Oslo, Glåmdalen, Øvre og Nedre Romerike, Asker, Bærum og Follo. Sommeren 2024 reduserte ambulansetjenesten beredskapen med inntil fem biler. For sommeren 2025 er det varslet en kraftigere reduksjon. Nå kan inntil 15 biler tas ut av drift på dagtid, og inntil fem på natt, mandag til fredag. Tillitsvalgte i tjenesten sier at en slik reduksjon kan få alvorlige konsekvenser for både pasientsikkerheten og arbeidsbelastningen for de ansatte. SV er bekymret for tryggheten i dette svært folkerike området.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF, som igjen har innhentet informasjon fra Oslo universitetssykehus HF.

Oslo universitetssykehus HF opplyser at deres beredskap er tilpasset aktiviteten gjennom døgnet og uken ved at det er flere biler på vakt på dagtid enn natt, og flere biler på natt fredag og lørdag enn andre dager i uken. Ambulansetjenesten tilpasser også aktiviteten gjennom året. Det innebærer perioder hvor tjenesten skalerer opp og perioder hvor tjenesten skalerer ned. Ett eksempel er helgen 28. juni og 29. juni hvor det var mange store arrangementer, og der ambulansetjenesten satte inn flere ressurser gjennom helgen.

Oslo universitetssykehus HF opplyser at det er om lag 10 prosent redusert oppdragsaktivitet i sommerferieperioden. Ambulansetjenesten tilpasser seg denne aktiviteten og de ansatte får avviklet sommerferie på lik linje med øvrige deler av helseforetaket. Ambulansetjenesten planlegger primært samme nedtrekk i sommerperioden i 2025 som i 2024. Det ble i gjennomsnitt i 2024 planlagt for 5 biler/vakter ute av drift i sommerperioden. I 2025 er det i gjennomsnitt planlagt for om lag 5,4 biler/vakter ute av drift i sommerperioden.

Videre opplyser Oslo universitetssykehus HF at sommerferieavviklingen evalueres årlig. Som følge av funn fra evalueringen i 2024, har ambulansetjenesten i år styrket de elektive oppdragene noe mere. Dette er ressurser som kommer i tillegg til den planlagte tilpasningen som er beskrevet over.

Utover reduksjonen i sommerperioden har ambulansetjenesten hatt en reduksjon i oppdragsmengde på 6,5 prosent så langt i 2025. Det var også en nedgang i aktivitet i 2024. Oslo universitetssykehus HF opplyser at dette er et resultat av god samhandling mellom ambulansetjenesten, AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og primærhelse-tjenesten hvor legevaktene spiller en sentral rolle. Videre fremhever helseforetaket at en aktivitetsbasert tilpassing er en bærekraftig og fremtidsrettet løsning mtp. hvordan man benytter felles helseressurser og i tråd med Meld. St. 23 Fornye, forsterke, forbedre. Framtidens allmennlegemelding og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.

Det er Oslo universitetssykehus HF og Helse Sør-Øst RHF som har ansvaret for at ambulanseberedskapen er riktig dimensjonert og at den er forsvarlig. Det er bra at helseforetaket har brukt evalueringen fra 2024 i planleggingen av sommeren 2025 og at aktiviteten er tilpasset behovene – slik at befolkingen har trygghet for at de får god hjelp når der haster.