Turid Kristensen (H): Hva viser den nyeste tilgjengelige statistikken om bestand, utlån og bibliotekartimer pr. elev i skolebibliotek, og hvilke søknads- og bevilgningsbeløp samlet, pr. fylke, pr. kommune og pr. skole har vært hhv. omsøkt og tildelt i Utdanningsdirektoratets utlyste midler til bøker i skolebibliotek, inklusive søknadene innkommet til siste søknadsrunde med søknadsfrist juni 2025?
Begrunnelse
Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 12 millioner kroner til innkjøp av oppdatert litteratur til skolebibliotek. Utdanningsdirektoratet lyste ut midlene med søknadsfrist 20. juni. Bevilgningen ble utlyst betinget av bevilgning i revidert nasjonalbudsjett, og rett før søknadsfristens utløp ble det meldt at Ap, SV og Sp valgte å kutte disse 12 millioner kroner til innkjøp av oppdatert litteratur i skolebibliotek. Dersom bevilgningen hadde blitt stående ville det kunne gitt anslagsvis 30.000-35.000 nye bøker til barn og unge i Norge.
Leseforskningen har både dokumentert at norske barns leselyst er på et bunnivå, og samtidig at barns leseferdigheter faller mer i familier med lavere sosioøkonomisk status. På samme tid avdekker den nyeste leserundersøkelsen fra Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen større forskjeller i foreldres lesing for barn. Færre foreldre leser for barn, og mens kvinner med høyere utdannelse er overrepresentert blant de som leser for barn, er det oftere menn med lavere utdannelse som ikke leser for barn. At et godt skolebibliotek nettopp gir alle elever, uavhengig av bakgrunn, mulighet til å oppdage leseglede, bli flinkere til å lese og oppdage nye ting var nettopp en av begrunnelsene for de økte midlene i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.
Det er også tidligere omtalt store forskjeller i tilgangen norske elever har til oppdatert litteratur i skolebibliotekene. Situasjonen førte til et nasjonalt opprop før ny opplæringslov skulle vedtas. Der skolebibliotek mottar litteratur fra innkjøpsordningen for barne- og ungdomslitteratur rapporteres det at ordningen i stor grad gir høyere utlån og økt leselyst. Ordningen er likevel fremdeles kraftig underfinansiert, i 2025 ble bare 162 av landets nær 2700 grunnskoler inkludert, mens 331 søknader ble avvist pga. manglende bevilgning.
Etter at ansvaret for og produksjonen av skolebibliotekstatistikk ble flyttet fra Nasjonalbiblioteket til Utdanningsdirektoratet, ser statistikken som gir viktig kunnskap om utviklingen i bibliotekbruk hos norske elever ut til å være forsvunnet. Det er derfor ønskelig med oppdatert informasjon, f.eks. slik det tidligere ble publisert årlig fylkesvis skolebibliotekstatistikk over bestand, utlån og bibliotekartimer pr. elev.