Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2706 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 08.07.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Synes statsråden at det er akseptabelt at en Finnmarksykehusets fagdirektør samtidig har betydelige økonomiske interesser i et selskap som sykehuset leier konsulentjenester av til millionbeløp og vurderer statsråden at denne rolleblandingen er i tråd med biervervsreglementet vedtatt i Helse Nord, og hvis ikke vil statsråden foreta seg noe i denne saken?

Begrunnelse

I et oppslag 21. juni melder NRK at ledelsen i Finnmarksykehuset HF har gitt konsulentoppdrag til selskapet Neo Consulting. Det kriserammede sykehuset skal ha brukt mere enn 31 millioner kroner på innleie av konsulenter siste år. Dette er mere enn en dobling siden året før ifølge NRK. Fagdirektør i Finnmarksykehuset eier 50 prosent av Neo Consulting via hans 100 prosent eierpost i Capitatum invest. På nettsiden til Neo Consulting er det oppgitt at angjeldende fagdirektør er partner og styreleder i selskapet.
Fagdirektør i Finnmarksykehuset HF sitter altså begge selskaps besluttende organer; i toppledelsen av helseforetaket og i ledelsen av et konsulentselskap hvor Finnmarksykehuset HF er en betydelig kunde.
I Helse Nords veileder for bierverv er det blant annet anført at:

«Arbeidstaker kan bli inhabil når vedkommende, i tillegg til stillingen i foretaket, har stillinger, engasjementer eller styreverv i andre virksomheter og/eller organisasjoner som har en relasjon til helseforetaket. For eksempel er det problematisk om en arbeidstaker som deltar i innkjøpsarbeid i helseforetaket, i tillegg har arbeid eller verv hos leverandører som konkurrerer om eller har økonomiske avtaler med helseforetaket.» Det pekes på at kravene i særlig grad gjelder ledere; «Ledere og personer med særstillinger i helseforetaket forventes å vise større aktsomhet enn øvrige arbeidstakere. Eksempelvis kan et bestemt bierverv være forenlig med en underordnet stilling, men ikke med stillinger i virksomhetens besluttende organer».

Spørsmålsstiller anser at det er uforenlig å inneha en topplederstilling i et offentlig sykehus og samtidig sitte i ledelsen og med eierposisjon i et konsulentselskap hvor det offentlige sykehuset er en betydelig kunde. Etter det spørsmålsstilleren kjenner til har dette forholdet vært gjort kjent for ledelsen i Helse Nord uten at det regionale helseforetaket har grepet inn.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg er kjent med at Finnmarkssykehuset HF har benyttet ekstern bistand både i forbindelse med de pågående omstillingsprosessene i virksomheten og i forbindelse med gjennomføringen av byggeprosjektet i Hammerfest. Finnmarkssykehuset HF har valgt å etablere en funksjon som medisinsk fagdirektør gjennom innleie av ekstern konsulent. Helse Nord RHF har informert meg om at dette er gjort for å sikre nødvendig faglig støtte i en krevende omstillingsfase, og at det er vurdert som en midlertidig løsning i tråd med helseforetakets behov.
Etter Helse Nord RHF sine vurderinger omfattes ikke innleide konsulenter direkte av den regionale veilederen for bierverv som er utarbeidet for ansatte i foretaksgruppen. Samtidig legger Helse Nord RHF til grunn at de prinsippene veilederen bygger på, særlig knyttet til habilitet og lojalitet, også må vurderes i tilknytning til eksterne roller av særlig betydning, som i dette tilfellet. Helse Nord RHF er informert av Finnmarkssykehuset HF om at innleide konsulenter ikke deltar i anskaffelser, og at det er assisterende direktør og økonomisjef som anviser alle faktura på foretaksnivå. Det er slik etablert kontrollmekanismer som reduserer risiko for rollekonflikter.
Jeg vil understreke at det er styret og ledelsen for helseforetaket som har ansvar for forsvarlig organisering og for å sikre at habilitetsvurderinger og lojalitet til foretaket ivaretas også ved bruk av eksterne aktører. Jeg legger til grunn at dette ansvaret ivaretas, og at det også følges opp i den løpende styringsdialogen mellom Helse Nord RHF og Finnmarkssykehuset HF. Omstillingsarbeidet i Helse Nord skjer under stor offentlig oppmerksomhet og krever omfattende faglige og organisatoriske vurderinger. Bruk av ekstern prosesstøtte er etter Helse Nord RHF sin vurdering nødvendig for å sikre fremdrift i reorganiseringen. Det er samtidig viktig at arbeidet skjer på en måte som opprettholder tillit til helsetjenesten.