Skriftlig spørsmål fra Erling Sande (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2732 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 07.07.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Erling Sande (Sp)

Spørsmål

Erling Sande (Sp): Kan statsråden frembringe en uttømmende liste over alle anlegg som vil falle inn under det reviderte avløpsdirektivets krav til sekundærrensing enten gjennom endret krav til personekvivalenter eller bortfall av unntak?

Begrunnelse

Viser til Dokument nr. 15:2196 (2024-2025), besvart av statsråden 22.05.2025. Der gjengir statsråden allerede offentlig tilgjengelig informasjon sammenstilt på en måte som ikke tilbringer mye nytt til debatten. Som en statsråd som er opptatt av en faktabasert europapolitikk, er jeg sikker på at statsråden er mer enn villig til å sette sammen en komplett liste over samtlige anlegg som vil bli pålagt unødvendige og dyre oppgraderinger som følge av EUs reviderte avløpsdirektiv, med mindre Norge nedlegger veto i EØS-komiteen eller insisterer på materielle tilpasninger som opprettholder dagens personekvivalent-regime på hhv. 2000 og 10000 pe. og dagens muligheter for unntak til sekundærrensing. Denne informasjonen burde være lett å oppdrive, ettersom Menon tilsynelatende må ha fått denne informasjonen da de utarbeidet rapport M-2996 på oppdrag fra Miljødirektoratet. Et Excel-dokument er å foretrekke, men vi er fleksible på format, så lenge det er oversiktlig og gir velgerne mulighet til å kunne se hvordan eller om EU-regelverk påvirker deres lokale avløpsanlegg.

Listen skal oppgi navn på avløpsanlegget, tettstedet, kommunen den befinner seg i, samt hvor mange personekvivalenter den behandler i dag og om den faller inn under følgende kategori
1. Tettbebyggelser fra 1 000 -2 000 pe og anlegg i disse tettbebyggelsene. Disse er ikke omfattet av direktivet i dag, men vil bli det i revidert direktiv. Disse kan ha utslipp til både ferskvann og kyst, og kan være lokalisert med utslipp til både sårbart område, normalområde eller mindre følsomt område. Miljødirektoratet kan sortere slik at man får ut hvilke som har utslipp til kyst i det som i dag er definert som mindre følsomt.
2. Tettbebyggelser fra 2 000-10 000 pe med utslipp til kyst. Disse er ikke omfattet av direktivet i dag, men vil bli det i revidert direktiv. Her kan de også sortere slik at man får oversikt over hvilke som ligger i mindre følsomt område.
3. Tettbebyggelser/anlegg som i dag er omfattet av direktivet (anlegg i tettbebyggelser fra 10 000 pe med utslipp til kyst) og som ligger i mindre følsomt område. Disse har muligheten til å søke om primærrensing i dag, men ikke ved revidert direktiv.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Det reviderte avløpsdirektivet trådte i kraft i EU 1. januar i år. Revidert direktiv er mer ambisiøst enn dagens direktiv, og inneholder nye og strengere rensekrav blant annet et minimumskrav til sekundærrensing. Norge har et betydelig vedlikeholdsetterslep i vann- og avløpssektoren og mange av renseanleggene er gamle og overholder ikke dagens rensekrav. Forurensningssituasjonen i Oslofjorden er alvorlig, og vi ser også en negativ utvikling i andre fjorder. En av de største påvirkerne er avløp. Oppgraderingsarbeid vil være kostbart, men det er nødvendig.

Etter det Klima- og miljødepartementet kjenner til vil utvidelsen av virkeområdet i revidert direktiv føre til at omtrent 500 tettbebyggelser vil være omfattet, med tilhørende nesten 1 000 avløpsanlegg. Disse anleggene er fordelt på omtrent 270 tettbebyggelser, lokalisert i om lag 150 kommuner. Dette er foreløpige tall. Nærmere detaljer og data ligger offentlig tilgjengelig på norskeutslipp.no som blant annet inneholder informasjon om tillatelser gitt av statsforvalteren og kontroller som er gjennomført. Miljødirektoratet mottar data fra årlig avløpsrapportering som brukes til oppfølgning av virksomheter og data som er nødvendig for å kunne rapportere til EU. I tillegg utarbeides det årlig statistikk fra SSB om tettbebyggelser og gebyrer som ligger offentlig tilgjengelig.

Hverken Klima- og miljødepartementet eller Miljødirektoratet sitter per dags dato med en ferdig sammenstilt liste. Miljødirektoratet planlegger å lage en nettbasert oversikt over alle avløpsanlegg og en vurdering av om de omfattes av revidert avløpsdirektiv eller ikke. Oversikten vil bli publisert på Miljødirektoratet sine nettsider. Denne oversikten vil være offentlig tilgjengelig for alle. Det planlegges for at publisering av oversikten vil skje i løpet av 2025.

Regjeringen vil vurdere handlingsrommet vårt grundig i arbeidet med det reviderte avløpsdirektivet. Vi jobber for at hensynet til norske kommuner og innbyggere ivaretas på best mulig måte.