Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2738 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 02.07.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Syns ministeren det er riktig av Sykehuset i Telemark å presse Tinn kommune inn i et samarbeid som de folkevalgte ikke ønsker, og vil ministeren sørge for at Sykehuset i Telemark faktisk gir fødende i Tinn et langt bedre tilbud enn det helseforetaket har insistert på nå som ministeren tydelig har slått fast i punkt 10 i sine "10 bud for tryggere fødselsomsorg" at "Vi må sørge for at de med lang reisevei har følgetjeneste som omfatter døgnkontinuerlig vaktberedskap av jordmor eller lege og følge til fødeinstitusjon"?

Begrunnelse

Helseminister har nå lansert sine "10 bud" for tryggere fødselsomsorg. I punkt 10 står det klart: «Vi må sørge for at de med lang reisevei har følgetjeneste som omfatter døgnkontinuerlig vaktberedskap av jordmor eller lege og følge til fødeinstitusjon.»

Dette er en vesentlig skjerping fra tidligere formuleringer – og et viktig for alle som er veldig bekymret for hvordan fødselsomsorgen i Tinn kommune er blitt sterkt redusert av Sykehuset i Telemark.

Fra døgnkontinuerlig lokal jordmortjeneste har sykehuset i Telemark ikke ønsket å se på noen andre løsninger enn sin egen - nemlig en løsning der bare to dager i uka er dekket av jordmor lokalt. Resten av uka skal gravide i Tinn - med sine barn i magen - kun få hjelp fra Seljord. Som er timevis unna i bil, uten garanti for at jordmor faktisk rekker fram. Dette skjer i en kommune med lange avstander, fjelloverganger og krevende vinterforhold. Og det skjer i en kommune hvor kommunens innbyggere og folkevalgte ikke ønsker denne løsningen. De har ønsket seg andre løsninger, og foreslått flere, men sykehuset i Telemark har ikke vært villige til å imøtekomme dette. Politikerne har derfor formulert seg slik i det enstemmige vedtaket i kommunestyret 27.3.2025: «Kommunestyret i Tinn vil sterkt beklage at STHF (Sykehuset Telemark) sier opp jordmoravtalen, som så langt har gitt en god kommunal jordmortjeneste som del av følgetjenesten. STHF har satt kommunen i en umulig situasjon, der kommunestyret ikke har annet valg enn å stemme for Kommunedirektørens innstilling.»

At Helse Sør-Øst HRF og Sykehuset i Telemark ikke er interessert i å lytte til kommunen i denne saken, viser hvor suverene de mener de er i sine beslutninger i helseforetakmodellen fordi de slipper å ta hensyn til andre folkevalgte enn ministeren. Og også hvor lett de tar på de bekymringen som de folkevalgte har uttrykt ved flere anledninger.
Derfor er det synd at helseministeren i sitt svar datert 27.05.2025 på spørsmål fra meg om hvorvidt han mener Sykehuset i Telemark sin beslutning om å innlemme Tinn i Vest-Telemark sitt tilbud, oppfyller kravet til forsvarlig helsehjelp for fødende i Tinn, bare lar Helse Sør-Øst RHF argumentere for sin beslutning uten å selv gå inn i selve saken.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til mitt tidligere svar til representanten Sem-Jacobsen om følgetjenesten for gravide og fødende i Tinn. Jeg viser også til mitt svar til representanten Bård Hoksrud om samme sak (dokument nr. 15:2227 (2023–2024)), og hvor det framgår at det har vært en krevende rekrutteringssituasjon ved føde- og barselavdelingen ved Sykehuset Telemark HF. Sykehuset har derfor ikke har hatt mulighet for å rullere jordmor-ressurser til Tinn kommune.

Representanten Sem-Jacobsen spør om jeg vil sørge for et langt bedre tilbud til fødende i Tinn enn det helseforetaket har insistert på. Jeg viser til Helsedirektoratets retningslinje for fødselsomsorgen, som beskriver ulike måter å organisere følgetjenesten på. Ifølge retningslinjen kan helseforetaket samarbeide med en eller flere kommuner om døgnkontinuerlig følgetjeneste og vaktberedskap, og tjenesten kan i praksis koordineres og tilrettelegges på flere måter. Distrikter og områder med få gravide per år kan tilrettelegge for behovsutløst døgnkontinuerlig vaktberedskap og følgetjeneste. For eksempel kan ordningen avtales personlig med den gravide det gjelder. Interkommunalt samarbeid kan også etableres. I tillegg kan helseforetak tilby gravide alternative løsninger som opphold på hotell eller lignende den siste tiden før termin. Når det gjelder følgetjenesten for gravide og fødende i Tinn kommune, har jeg i de ovennevnte svarene redegjort for de ulike løsningene som er prøvd ut, sett i lys av at tilgang til jordmødre er en utfordring.

Helsedirektoratet trekker ellers fram modellen i Vest-Telemark, som Tinn kommune blir en del av gjennom den nye organiseringen, som et godt eksempel på en modell som bidrar til attraktivt arbeidsmiljø. Et større fagmiljø forankret i samarbeidet i Vest-Telemark kan være mer rekrutterende istedenfor at hver enkelt kommune skal ansette egne jordmødre til svangerskapsoppfølgingen. Det gir også bedre muligheter for god faglig oppdatering.

Representanten Sem-Jacobsen spør om det er riktig av Sykehuset Telemark HF å presse Tinn kommune inn i et samarbeid med kommunene i Vest-Telemark, som de folkevalgte ikke ønsker. Sykehuset Telemark HF og Tinn kommunes pleie- og omsorgsavdeling har i lengre tid samarbeidet for å finne gode løsninger for den kommunale svangerskaps- og barselomsorgen som Tinn kommune har ansvar for, og for følgetjenesten for gravide og beredskap for denne tjenesten i forbindelse med revidering av samarbeidsavtalen for tjenesten. Slik jeg forstår det, handler de folkevalgtes bekymring om hvorvidt ny organisering innebærer økt risiko og et forringet tilbud. Som jeg har redegjort for i mitt tidligere svar til representanten Sem-Jacobsen, er det gjennomført en risiko- og såbarhetsanalyse og det ble funnet forsvarlig å innlemme Tinn kommune i samarbeidet med kommunene i Vest-Telemark. Det blir viktig nå å følge med på hvordan en slik løsning fungerer, for å sikre at forsvarligheten er ivaretatt.

Det er videre slik at gravide med risikosvangerskap følges opp i spesialisthelsetjenesten. Der legges det ofte plan for forløsning og tidspunkt for forløsning. En god del av disse kvinnene blir satt i gang i fødsel til et planlagt tidspunkt i henhold til nasjonale retningslinjer for fødselsomsorgen. Ved behov for og/eller ønske om det har kvinner med lang reisevei fått tilbud om å bli lagt inn på fødeavdelingen nær termin, i påvente av fødsel, jf. Helsedirektoratets retningslinje. Samlet sett vurderer Sykehuset Telemark HF at det etter omleggingen fortsatt vil være et trygt og godt fødetilbud til befolkningen i Tinn kommune.