Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:127 (2025-2026)
Innlevert: 15.10.2025
Sendt: 16.10.2025
Besvart: 20.10.2025 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Nofima er et aksjeselskap hvor staten er majoritetseier, og er et næringsrettet forskningsinstitutt med formål om å bidra til økt konkurransekraft i sjømatindustrien og fiskeri- og havbruksnæringen gjennom egen- og oppdragsfinansiert forskning og utvikling.
Er statsråden trygg på at resultatene og konklusjonene fra forskningsrapportene til Nofima er korrekt slik at dyrevelferden ivaretas, og at sjømatnæringen etterlever kravene til god dyrevelferd og kvalitet når de følger anbefalingene fra Nofima?

Begrunnelse

Nofima som Næringsdepartementet har 56,8 prosent eierandel i er et av statens viktigste verktøy innen oppdragsforskning for norsk sjømatnæring. Nofima har bl.a. har forsket på fangst / mottak / levendelagring / foring / levendetransport / logistikk etc. av kongekrabben i snart tre tiår og konklusjonene de har bidratt med har vært viktig og førende for både myndigheter med tanke på regulering og for næringens kompetanseheving for å øke lønnsomhet og bedre dyrevelferd. Utallige Nofima rapporter slår fast at Fisk og skalldyr kan holdes levende etter at de er fanget i havet, målet er bedre kvalitet, økt verdiskapning og mer lønnsomt fiskeri.
I Nofimas publikasjon «Lagring og transport av levende kongekrabbe – en veiledning utarbeidet av Nofima på oppdrag fra FHF» fra april 2014 (https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/900924/), fremgår det at;

«Under levendelagring over lengre perioder reises det ofte spørsmål om dyrene trenger mat, både med tanke på å sikre god dyrevelferd og å bevare kvaliteten på dyrene.
Kongekrabben regnes for å være et relativt robust dyr. Den kan tåle lange sulteperioder uten at det går utover evnen til å overleve så lenge temperaturen holdes på et nivå hvor krabben trives (1–8 °C).
Forsøk viser at både fôret og ufôret kongekrabbe godt klarer opptil to måneders lagring under vinterforhold (temperatur lavere enn 8 °C).»

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Nofima AS er et næringsrettet forskningsinstitutt med kompetanse på hele verdikjeden innen blå og grønn sektor. Nofimas formål er å levere forskning og innovasjon som bidrag til bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av ressurser fra hav og land.
Norske forskningsmiljøer spiller en viktig rolle med å bidra med god kunnskap for forsvarlig forvaltning og regulering av sjømatnæringen.
Det ligger ikke til en statsråd å vurdere kvaliteten på individuelle forskningsarbeider fra Nofima. Kvalitetssikring av forskningsrapporter i Norge foregår gjennom blant annet fagfellevurdering, institusjonelle rutiner og nasjonale forskningsetiske retningslinjer til god vitenskapelig praksis. Institusjonene som produserer forskning har et ansvar for at rapportene oppfyller vitenskapelige kvalitetskrav, inkludert metodisk holdbar gjennomføring, dokumentasjon og etterrettelighet.
Videre er det ikke Nofima som regulerer dyrevelferd i Norge, og næringsaktører er ikke pålagt å følge anbefalinger som gis av instituttet. Krav til dyrevelferd og kvalitet i sjømatnæringen i Norge fastsettes hovedsakelig av staten gjennom dyrevelferdsloven, matloven og tilhørende forskrifter. Disse lovene forvaltes av Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, mens Mattilsynet har det operative ansvaret for å veilede om regelverket og kontrollere at de etterleves.