Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1019 (2022-2023)
Innlevert: 16.01.2023
Sendt: 16.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Hvor mange legeerklæringer eller sakkyndig rapporter mener statsråden det er nødvendig at man må levere for å få ytelser man har rett på?

Begrunnelse

Man leser oftere og oftere at mennesker som søker på ytelser, både hos nav og Statens pensjonskasse må levere flere legeerklæringer eller utredninger før saken blir vurdert. Inntrykket brukere får er at det blir sådd tvil om deres og deres leger vurderinger ikke er gode nok, og at de blir mistenkeliggjort av staten for å få ytelser de har krav på.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg vil aller først understreke at Arbeids- og velferdsetaten ikke skal be om mer dokumentasjon enn nødvendig, for å vurdere om noen har rett til en ytelse. Jeg har forståelse for at noen kan føle at det bes om mye dokumentasjon.
Arbeids- og velferdsetaten har en plikt til å påse at en sak er så godt opplyst som mulig før det fattes vedtak i en sak. Alle saker skal vurderes individuelt og helhetlig mht. til om man har rett til en ytelse.
Behovet for å innhente erklæringer og opplysninger skal alltid vurderes i lys av de medisinske opplysningene som etaten allerede har i en sak. I noen saker vil det være behov for å innhente ny dokumentasjon eller erklæringer fra flere instanser. Dette kan f.eks. være begrunnet i utvikling i sykdom og/eller at etaten vurderer at det er behov for uttalelser fra både fastlege og spesialisthelsetjenesten eller fra andre behandlere. Formålet med informasjonsinnhentingen er alltid å få tilstrekkelig kunnskap om brukerens helsetilstand, for å kunne ta stilling til om vilkårene i folketrygdloven er oppfylt. En vurdering av rett til ytelse gjøres på grunnlag av om saken er tilstrekkelig opplyst, og ikke på grunnlag av antallet legeerklæringer eller rapporter fra sakkyndige.
Jeg gjentar at Arbeids- og velferdsetaten ikke skal be om mer dokumentasjon enn nødvendig for å vurdere om noen har rett til en ytelse – men at det er viktig at en sak er tilstrekkelig opplyst før vedtak fattes.