Sofie Marhaug (R): Hvordan vil statsråden sikre en effektiv bekjempelse av spredning av fugleinfluensa i hele Norge?
Begrunnelse
De siste ukene har utbrudd av fugleinfluensa rammet krykkjebestanden i Norge hardt. I Vardø alene har over 13 000 fugl dødd av fugleinfluensa, og sykdommen sprer seg raskt nedover kysten. I dagsrevyen lørdag 29. Juli, lovte Statsminister Jonas Gahr Støre penger og ressurser til opprydding av døde fugler til kommuner som er særlig rammet av fugleinfluensa. Mandag 31. juli meldes det om at sykdommen har spredd seg til Helgeland, og forskere mener at det bare er et spørsmål om tid til sykdommen sprer seg videre langs kysten.
Sjøfuglbestandene har vært i tilbakegang over flere år. Krykkjebestanden har for eksempel blitt redusert med 80 % på få år. Derfor vedtok Stortinget allerede i 2016 i behandlingen av Stortingsmelding 14 (2015-2016) Natur for Livet – Norsk handlingsplan for naturmangfold, i anmodningsvedtak 647 regjeringen utarbeide en handlingsplan for å bedre situasjonen for sjøfugler.
Sommerens store dødelighet blant krykkjer er en dyrevellferdskrise, men også et overordnet miljø- og naturproblem, og det er et behov for vurderinger av overordnede problemstillinger om hvordan sykdommen vil kunne spre seg til andre fuglearter, og hvilken innvirkning det vil kunne ha på andre bestander. Det samme er den generelle nedgangen i sjøfuglbestandene som har pågått over flere år.
Det ville vært av interesse å vite hvordan statsråden vil jobbe for å stoppe spredningen av fugleinfluensa nasjonalt, og hvordan situasjonen for sjøfuglene skal forbedres jf. Anmodningsvedtak 647 om en handlingsplan for sjøfugl.