Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:3025 (2022-2023)
Innlevert: 28.08.2023
Sendt: 29.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hva har regjeringen gjort for å bedre aktivitetstilbudet til sosialhjelpsmottakere under 30 år, og hva er status på kartleggingsarbeidet?

Begrunnelse

I Prop 1 S (2022-2023) skriver regjeringen at:

«Departementet ser behov for mer kunnskap om hvilke typer tiltak og aktiviteter som tilbys sosialhjelpsmottakerne. Arbeids- og velferdsdirektoratet har fått i oppdrag å ta initiativ til en kartlegging av dette. Kartleggingsoppdraget vil bli utlyst eksternt høsten 2022».

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Fra 1. januar 2017 ble det innført en plikt for kommunene til å stille vilkår om aktivitet ved tildeling av økonomisk sosialhjelp til personer under 30 år. Bakgrunnen var at kommuner som hadde erfaringer med å stille vilkår om aktivitet, kunne vise til gode resultater, og da særlig for unge sosialhjelpsmottakere.
Kommunene skal gjøre en individuell vurdering av hvilke aktiviteter som er hensiktsmessige for den enkelte og som styrker personens muligheter for å få arbeid. Kommunen må både kunne tilby lavterskel aktivitetstiltak for personer som har arbeid som et langsiktig, men usikkert mål, og arbeidsrettede aktiviteter for personer som har arbeidsevne, men som har behov for å vedlikeholde kompetansen sin i påvente av et egnet arbeidstilbud.
I en evaluering av lovendringen fra 2017 trekkes det fram at aktivitetsplikten for sosialhjelps-mottakere under 30 år bidrar til bedre opplæring av brukergruppen, men at en generell og betydelig mangel er at få NAV-kontor evner å gi meningsfull og velegnet aktivitet til hele bredden av en sammensatt gruppe.
Departementet har på denne bakgrunn sett behov for mer kunnskap om hvilke typer tiltak og aktiviteter som tilbys sosialhjelpsmottakerne, og bedt Arbeids- og velferdsdirektoratet om å ta initiativ til en kartlegging av det. Oppdraget er gitt til Oslo Economics som skal se på følgende:

- kartlegge oppfølging, tiltak og aktiviteter som tilbys sosialhjelpsmottakere.
- gjennomføre en egen kartlegging av oppfølging og innhold i aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere under 30 år.
- belyse i hvilken grad oppfølging, tiltak og aktiviteter er tilpasset de ulike behovene som sosialhjelpsmottakerne har.
- med utgangspunkt i resultatene fra kartleggingen komme med innspill til hvordan NAV kan forbedre tjenestetilbudet for sosialhjelpsmottakere.

Resultater fra kartleggingen skal etter planen foreligge i løpet av 2023. Arbeids- og velferdsdirektorat skal da vurdere og foreslå hvordan man kan arbeide videre med å styrke kvaliteten i arbeidet med aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere under 30 år.
Arbeids- og velferdsdirektoratet er fagdirektorat for de kommunale sosiale tjenestene.
og samarbeider med statsforvalterne om ulike kompetanseutviklingstiltak og andre tilretteleggende tiltak for de sosiale tjenestene i NAV-kontoret, herunder økonomisk sosialhjelp. Statsforvalterne skal medvirke til at tiltak i aktivitetsplikten for sosialhjelps-mottakere under 30 år og øvrige aktivitetskrav blir individuelt tilpasset og målrettet mot arbeid eller utdanning for hver enkelt tjenestemottaker, jf. Prop 1 S Kommunal- og distriktsdepartementet (2022-2023). Statsforvalterne er også i tildelingsbrevet for 2023 bedt om å vurdere hvorvidt aktivitetsplikt for mottakere av økonomisk stønad under 30 år i fylket har hatt ønsket resultat og beskrive hva slags aktiviteter det stilles vilkår om å delta i.
Som det framgår over er det flere pågående initiativer, der formålet er å bedre aktivitets-tilbudet til unge mottakere av sosialhjelp. Dette er et viktig arbeid som departementet vil fortsette å følge tett. Jeg er opptatt av at aktivitetsplikten som ligger i loven skal fylles med et godt innhold, og bidra til at flest mulig i denne gruppen raskest mulig blir selvforsørget.