Mona Fagerås (SV): Lekkede dokumenter viser at Helse Nord utreder fjerning av akuttberedskap ved flere sykehus og nedleggelse av Lofoten og Kirkenes sykehus!
Er det aktuell politikk fra Ap og Sp i regjering å fjerne akuttberedskap og legge ned lokalsykehus i Nord Norge, har styret i Helse Nord har et slikt mandat fra helseministeren, og mener helseministeren en eventuell nedleggelse av akuttfunksjoner og sykehus i Nord Norge skal politisk behandles- også i relasjon til behandling av ny nasjonal helse og sykehusplan?
Begrunnelse
I foretaksmøte desember 2022 ga helseministeren Helse Nord oppdrag å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at Helse Nord RHF kan ivareta sitt sørge for-ansvar på lang sikt. Helse Nord har fulgt opp pålegget fra helseministeren gjennom en rekke styresaker i første halvdel av 2023- som har munnet ut i et endelig vedtak og mandat for videre utredning.
Nylig fremkom en lekkasje til media som avslørte at det er gitt oppdrag til arbeidsgruppe om å fremlegge 3 alternativer for fremtidig organisering av samtlige sykehus i Nord Norge, hvorav nedleggelse av sykehus nå utredes. Dette oppdragsdokumentet har skapt enorm oppmerksomhet og negative reaksjoner i store deler av landsdelen. Dokumentet er for øvrig unntatt i referat fra møtene, og holdt unna offentligheten. Dette omtales fra kommunene som et nytt og meget alvorlig tillitsbrudd i prosessen, og at sentrale spørsmål ved utredningen ikke bør hemmeligholdes og påberopes å være interne arbeidsdokumenter. Det legger grunnlag for mistenksomhet og mistillit, også til intensjonene fra oppdragsgiveren, som er regjeringen v/helseministeren.
Adm. dir. i Helse Nord, Marit Lind – uttaler i media 22.09 «at en stram tidsplan ikke tillater å gå dypt inn i alle områdene». Dette er spesielt med tanke på komplekse samfunnsmessige problemstillinger, trygghet og helsetilbud for befolkningen som berøres ved endringer i tjenestetilbudet på de respektive sykehusene og lokalsamfunn.
Dagens nasjonal helse og sykehusplan er vedtatt av stortinget i 2017. Endringer i akuttfunksjoner og sykehusstruktur bør fortsatt forelegges øverste folkevalgt nivå på stortinget, noe som også er omtalt i helseforetaksloven.
I lovbehandlingen var det en bred politisk intensjon i Stortinget om at sykehussaker som er av vesentlig samfunns- og velferdsmessig verdi og betydning, i praksis bør gå til Stortinget for bred folkevalgt behandling.
Degradering av akuttberedskap ved sykehus i Nord Norge og omgjøring av sykehus til DMS, er nettopp av stor samfunns- og velferdsmessig betydning for framtidig bosetting i Nord Norge. Dessuten stadig viktigere i forhold til sikkerhet og beredskap i forhold til geografi, klimaendringer og suverenitetshevdelse, samt ikke minst sikkerhetsmessige forhold av Nasjonal og internasjonal betydning.