Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:552 (2024-2025)
Innlevert: 02.12.2024
Sendt: 02.12.2024
Besvart: 06.12.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Er det noe i budsjettavtalen som utfordrer enigheten om barnehage der likebehandling ligger til grunn?

Begrunnelse

Under pressekonferansen om budsjettenigheten mellom regjeringen og SV uttalte Kirsti Bergstø:

«Vi styrker de ideelle og tar grep for å få kommersielle ut av velferden.»

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Nei. Jeg kan ikke se at vedtak som følger av budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV vil utfordre oppfølgingen av enighetene mellom partier i Stortinget om styring og finansiering av barnehagesektoren.
Så vil jeg understreke at både enigheten om statsbudsjettet og enigheten om styring og finansiering av barnehagesektoren er politiske avtaler fremforhandlet i Stortinget, og at det er partene i en avtale som må forvalte den. I dette svaret gir jeg min vurdering av om det er vedtak som følger av budsjettenigheten i Stortinget som vil gjøre det utfordrende å følge opp enigheten om barnehage, inkludert det som handler om likebehandling.
Jeg merker meg at det i enigheten om statsbudsjettet for 2025 er enighet om å be regjeringen fremme forslag om en registreringsordning for ideelle velferdsaktører og forslag om en juridisk definisjon av ideelle velferdsaktører. I barnehageforliket er partiene enige om å lovfeste en definisjon for hva som utgjør en «ideell barnehage», som vil være en mer detaljert definisjon tilpasset barnehagesektoren. Denne definisjonen tar utgangspunkt i at ideell barnehagedrift betyr at barnehagen ikke har erverv som formål og reinvesterer eventuelle overskudd i barnehagedrift. Videre er partiene blant annet enige om at en god definisjon av ideelle barnehager må være tydelig avgrenset, og at det bør vurderes om det kan være behov for ytterligere krav for å sikre dette.
I barnehageforliket er det enighet om at prinsippet om likebehandling av kommunale og private barnehager skal ivaretas i loven. Formålet er å gi private barnehager forutsigbarhet i tilskuddsutmålingen, og ivareta likebehandling av kommunale og private barnehager. Dette står fast, og prinsippet om likebehandling er også omtalt i høringen som nå er ute. Jeg kan ikke se at det er noe i budsjettenigheten som berører dette.
Jeg er glad for at flere partier i Stortinget har arbeidet seg fram til et bredt barnehageforlik Jeg mener forliket er balansert og godt. Jeg har stor respekt for at partiene har lagt politisk uenighet til side for å finne fram til viktige endringer man kan stå sammen om. Det er bra for barnehagebarna, foreldre, ansatte og eiere, hvis vi nå klarer å stå sammen om lovforslaget dette legger grunnlaget for. Det har over tid vært steile fronter og sterke motsetninger i denne saken, og det understreker betydningen av at man har klart å finne sammen og står sammen om et kompromiss.