Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. juni-flagget heist igjen

Den 7. juni 1905 erklærte Stortinget at unionen med Sverige var oppløst, og det rene norske flagget vaiet over stortingsbygningen. 115 år senere heiste Stortinget det historiske flagget igjen, for første gang på nesten 40 år.

Det rene norske flagget

Foto av at Stortinget flagget med det historiske flagget den 7. juni 1955, 50 år etter unionsoppløsningen.

Stortinget flagget med det historiske flagget den 7. juni 1955, 50 år etter unionsoppløsningen. Foto: stortingsarkivet

Det såkalte «7. juni-flagget» er et av klenodiene i Stortingets arkiver. Antakelig er flagget fra slutten av 1800-tallet. En av kampsakene mot slutten av unionstiden var å få fjernet det utskjelte unionsmerket fra flagget. Stortinget vedtok endelig at unionsmerket skulle fjernes fra handelsflagget i 1898, og ifølge kildene ble det rene norske flagget heist over stortingsbygningen om morgenen den dagen flaggloven trådte i kraft, den 15. desember 1899.

Les mer om kampen for det rene norske flagget her.

Flagget blir historisk

I mai 1906 fikk Stortingets presidentskap en spesiell forespørsel. I et brev datert 14. mai, fra konservator Albert Lange ved «Selskabet til Eidsvoldsbygningens Udstyr», ble det bedt om at flagget som vaiet over stortingsbygningen den 7. juni 1905, måtte bli skjenket til Eidsvollsbygningens historiske samlinger. Lange ønsket at flagget skulle være en pendant til det gamle flagget som vaiet over Eidsvollsbygningen i 1814.

Den 16. juni, drøyt ett år etter unionsoppløsningen, besluttet presidentskapet å tillate at flagget skulle oppbevares av Eidsvollsbygningens historiske samlinger inntil videre. Flagget ble tatt ut av ordinær bruk, og ble etter all sannsynlighet avduket som en del av de historiske samlinger under et besøk av kongen og dronningen senere på året.

Stortinget får flagget tilbake

«Selskabet til Eidsvoldsbygningens Udstyr» var blitt etablert i 1895 for å skaffe møbler og gjenstander til Eidsvollsbygningen til grunnlovsjubileet i 1914. Da selskapet ble nedlagt i 1918, ble det historiske flagget returnert til Stortinget.

Flagget kom ikke i ordinær bruk igjen, men har vært oppbevart i Stortingets arkiver som «7. juni-flagget». Ifølge en logg i stortingsarkivet, er flagget kun benyttet ved høytidelige begivenheter.

Stortinget og Eidsvolls plass den 7. juni 1955. Det gamle statsflagget med splitt vaiet over stortingsbygningen.

Stortinget og Eidsvolls plass den 7. juni 1955. Det gamle statsflagget med splitt vaiet over stortingsbygningen. Foto: Mittet og co. Oslo Museum.

Tre ganger heiste Stortinget flagget for å markere unionsoppløsningen den 7. juni, i 1930, 1955 (se bilder) og 1980. Flagget vaiet også over stortingsbygningen da Grunnloven fylte 150 år i 1964. Og det ble benyttet ved fire kongejubileer, kong Olavs 70-, 75- og 80-årsdag, og 75-årsjubileet i 1980 for kong Haakons edsavleggelse som norsk konge i 1905.

Flagg i hvile

Den siste gangen flagget ble benyttet, var ved kong Olavs 80-årsdag, den 2. juli 1983. Da var flagget nær 100 år gammelt. De tre siste gangene Stortinget heiste flagget måtte det utføres reparasjoner, som kvitteringer fra Oslo Flaggfabrikk vitner om.

Ved unionsoppløsningsjubileet i 2005 var det ønske om å heise flagget på nytt, men på grunn av reparasjonene fryktet man at flagget var for skjørt. Etter en vurdering hos konservator i 2020, viste det seg imidlertid at flagget er i god stand.

Etter nesten 40 år med hvile kunne derfor Stortinget igjen heise det historiske 7. juni-flagget, på dagen 115 år etter at Stortinget besluttet at Norge var selvstendig.

Sist oppdatert: 07.06.2020 10:29
: