Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Landslovjubileet 2024

Norges første riksdekkende lovbok

I 2024 feirer vi at det er 750 år siden Norge fikk sin aller første riksdekkende lovbok. Magnus Lagabøtes landslov markerte starten på det lovsamfunnet vi kjenner i dag, med premisset om én lov for alle. Loven ble til som et resultat av politiske kompromiss, folkelig deltakelse og påvirkning fra flere sosiale lag i samfunnet.

På denne siden finner du artikler og digitale ressurser om kong Magnus Lagabøte og Landsloven av 1274. 

Bilde av Landsloven, fotografert i utstillingen Opplyst på Nasjonalbiblioteket.

Landslova av 1274

Landslova er den fyrste riksdekkjande lovboka i Europa som faktisk vart brukt, og det i over i 400 år. Professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde skriv korleis lova gjennomførte ei omfattande samfunnsreform av Noreg

Norge i middelalderen

Hva slags land var Norge i middelalderen? Og hva var det som la til rette for at Norge på denne tiden skulle få en lov basert på blant annet medbestemmelse og politisk kompromiss? Historiker Ole-Albert Rønningen Nordby tar oss gjennom middelalderens Norge.

Veien til en landslov

Hvorfor fikk kong Magnus tilnavnet Lagabøte? Denne filmen fortellen hvordan Landsloven ga Norge et mer rettferdig lovverk som førte de til bedre beskyttelse for de svakeste i samfunnet. 

: