Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forhandlingsdelegasjonene i Karlstad. Samtidig postkort. Foto: Stortingsarkivet

Forhandlinger i Karlstad

Fire delegater fra hvert land møttes i Karlstad 31. august for å forhandle om unionens oppløsning. Mens forhandlingene pågikk ble det mobilisert på begge sider av grensen. 

Oscar 2.s brev til Stortingets president 26. oktober 1905 med abdikasjon.

Oscar 2.s brev til Stortingets president 26. oktober 1905 med abdikasjon. Brevet ble lest opp i Stortingets møte 27. oktober kl. 17. Foto: Stortingsarkivet

Forhandlingene tok til i Frimurerlosjens bygning i Karlstad. De to statsministrene skiftet på å være møteleder og underskrive referatprotokollen.

Norske grensefestninger

I dagene 13.-16. september ble det ført forhandlinger mellom mindre utvalg av delegasjonene, med formål å finne frem til en løsning angående de norske grensefestningene. Samtidig hadde Norge gått til mobilisering og innkalt omkring 23 000 mann til grensevakt.

Det svenske kravet om riving av de norske festningene ble møtt med et motkrav om opprettelse av en demilitarisert sone langs grensen i begge land. Den 16. september ble man enig om festningene og kunne gjenoppta de ordinære forhandlingene. 

Fem overenskomster

Mens festningenes skjebne skapte størst oppmerksomhet i opinionen og i Stortinget, var de andre forhandlingstemaene viktigere med tanke på framtiden: voldgiftsavtale, transittrettigheter, bruken av grensevassdrag og flyttsamenes beiterettigheter.

Etter at statsministrene i enerom hadde løst de vanskeligste flokene, kunne en avtale underskrives 23. september. Avtalen inneholdt de fem overenskomstene, etterfulgt av noen punkter med en beskrivelse av gjennomføringen:

  1. Framgangsmåten ved nasjonalforsamlingenes behandling av overenskomstene

  2. Riksdagens opphevelse av Riksakten og kongens anerkjennelse av Norge som en fra unionen med Sverige adskilt stat

  3. Utsendelse av traktatdokumenter på den i internasjonale forhold vanlige måte

  4. Sveriges kunngjøring overfor fremmede stater av sin anerkjennelse av Norge som en fra unionen med Sverige atskilt stat

  5. Rikenes henvendelse til fremmede stater som unionen hadde traktater med, om at plikter og rettigheter i henhold til disse traktater er opphørt

  6. At det må innledes forhandlinger om avvikling av forhold som pga. unionsoppløsningen må opphøre eller forandres

Unionen formelt oppløst

Forhandlingsresultatet ble i løpet av oktober godkjent av parlamentene og Sverige opphevet Riksakten.

Den 26. oktober skrev Oscar 2. til Stortinget (bildet over) og meddelte at han gav avkall på den norske krone, og at han ikke tok imot tilbudet om at en svensk prins kunne bli konge i Norge. 

De fem traktatdokumentene ble deretter utvekslet, hver på tre språk; norsk, svensk og fransk. De tre språkversjonene av hver overenskomst ble heftet sammen og forseglet, og underskrevet av representanter for de to suverene statene.

Denne artikkelen tilhører nettutstillingen «Stortinget og unionen med Sverige». Nettutstillingen inneholder 30 artikler, som forteller hvordan Norge kom inn i unionen i 1814, hvordan de 91 årene i unionen forløp og hvordan Norge gikk ut av unionen i 1905. Les flere artikler i nettutstillingen.

Karlstadoverenskomstene

Til venstre: Karlstadoverenskomstene – Stortingets eksemplar, underskrevet i Karlstad 23. september 1905. Til høyre: Karlstadoverenskomstenes traktatdokumenter – underskrevet i Stockholm 26. oktober 1905. Traktatdokumentene er underskrevet av diplomaten Thor von Ditten på Norges vegne, og på Sveriges vegne av utenriksminister grev Axel Fredrik Claesson Wachtmeister. Begge foto: Stortingsarkivet

Sist oppdatert: 28.06.2019 12:59
: