Stortingsløvene inviterer til bursdagsfest

Visste du at løvene som vokter Stortinget fyller 150 år i år? Lørdag 5. desember inviterer de til bursdagsfeiring med familieomvisninger, tegneverksted og historiefortelling.

Grafikk: Stortinget. Illustrasjon: Inga H. Sætre.
Grafikk: Stortinget. Illustrasjon: Inga H. Sætre.

I år er det 150 år siden de to granittløvene inntok sin post foran Stortinget. Lørdag 5. desember blir det gløgg og førjulsstemning når alle barn inviteres til bursdagsfest. Det blir høytlesing, historiefortelling og tegneverksted på Eidsvolls plass, samt familieomvisninger inne i stortingsbygningen. I skumringstimen kommer stortingspresidenten for å sette krone på løvene.

De to løvene har voktet mange generasjoner folkevalgte, vært gjenstand for beundrende blikk og nysgjerrige, klatrende barn. Men deres oppsiktsvekkende ferd mot Løvebakken er ukjent for de fleste.

Løvene ble nemlig unnfanget av hendene til en straffange ved navn Gudbrand Mørstad. Mørstad satt fanget på Akershus festning etter først å ha blitt dømt til døden, og siden til livslangt straffarbeid.

Hans livshistorie fulgte en brokete sti fra Valdres, via Bergen og Christiania, før han endte sine dager i Amerika. På veien gjorde han seg skyld i flere forbrytelser, men viste seg også å være en usedvanlig fingernem håndverkskunstner. Evnene hans kom først til sin rett da han på Akershus festning fikk gå i lære hos billedhuggeren Christopher Borch. Ved hjelp av Borchs skisser og granitt fra Grefsen, lagde Mørstad de to granittløvene.

På løvenes bursdagsfeiring får barna høre den spennende historien om løvene som nå har ligget ute i solskinn, regn og snø – i mer enn 50.000 dager og netter. I tillegg får de høre historien  Mina og løven, om Mina som får seg en ny venn når hun blir med mammaen sin på jobb på Stortinget.

Arrangementet lørdag 5. desember er gratis og krever ingen påmelding. Aktivitetene passer best for familier med barn i alderen 6 til 11 år, men alle er velkomne.

Program for dagen

En av løvene på Løvebakken. Foto: Stortinget.
  • Familieomvisninger inne i stortingsbygningen kl. 12.45, 13.00, 13.15, 14.30, 14.45 og 15.00 (oppmøte i Akersgata, på baksiden av Stortinget. Maks 30 personer per omvisning, førstemann til mølla)
  • Høytlesing fra barneboka Mina og løven kl. 13.45 og 14.45 (det lille huset på Eidsvolls plass*). Ved dramaturg Runa Eilertsen.
  • Historiefortelling om fangen som laget løvene kl. 13.15, 14.15 og 15.15 (det lille huset på Eidsvolls plass*). Ved dramapedagog og forteller Per Jostein Aarsand.
  • Tegneserieverksted kl. 13.30-15.30 (teltet på Eidsvolls plass*). Ved animatør, illustratør og tegneserieskaper Inga Sætre.
  • Fargelegging av løvemasker kl. 13.00-15.30 (teltet på Eidsvolls plass*)
  • Alle synger bursdagssang og stortingspresidenten kroner løvene kl. 15.45.

Her kan du laste ned lommeprogram (pdf)

Alle barn vil få et løvenett og et eksemplar av barneboka Mina og løvenStortinget er arrangør. Dersom du har spørsmål om arrangementet, kan du ringe 23 31 31 80.

* Eidsvolls plass er den åpne plassen foran Stortinget.


Sist oppdatert: 23.10.2015 14:48