6. Nordisk råds priser

Hvert år deler Nordisk råd ut fem priser for å rette oppmerksomhet mot de nordiske landenes litteratur, språk, musikk og film samt nytenkende innsats på miljøområdet. Hver av prisene er på 300 000 danske kroner og deles ut i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon. Den finske delegasjonen til Nordisk råd var vertskap for prisutdelingen, som fant sted i Musikhuset i Helsingfors og ble kringkastet i nesten alle de nordiske land.

Den danske forfatteren Solvej Balle ble tildelt Nordisk råds litteraturpris 2022 for romanen «Om udregning af rumfang I, II og III». Fra Norge var Linn Ullmann nominert med romanen «Jente 1983» og Inghill Johansen med romanen «Dette er G».

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble tildelt norske Nora Dåsnes for den grafiske romanen «Ubesvart anrop» om hvordan terrorangrepet 22. juli 2011 rammet det norske samfunnet. I tillegg var norske Ragnar Aalbu nominert med billedboken «Georg er borte».

Nordisk råds filmpris gikk til den islandske filmen «Dýrið» av regissøren og manusforfatteren Valdimar Jóhannsson, manusforfatteren Sjón og produsentene Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim. Nominert fra Norge var filmen «Verdens verste menneske» av regissør og manusforfatter Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt.

Nordisk råds musikkpris gikk til Karin Rehnqvist fra Sverige for verket «Silent Earth». Nominerte fra Norge var «The Exotica Album» av komponisten Øyvind Torvund og «Hybrid Spetakkel» av komponisten Knut Vaage.

Nordisk råds miljøpris gikk til Mariehamns stad på Åland for gode løsninger for å rense vannmiljøet. Det var ingen nominerte fra Norge.