8. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med Det parlamentariske østersjøsamarbeidet (Baltic Sea Parliamentary Conference – BSPC) er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen og påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen inviteres elleve nasjonale parlament, elleve regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner samt en rekke sivilsamfunnsorganisasjoner. Himanshu Gulati er Stortingets representant i BSPCs stående komité. Lene Westgaard-Halle er norsk medlem i BSPCs arbeidsgruppe om klimaendringer og biodiversitet.

Aktiviteten i BSPC i 2022 ble preget av Russlands angrep på Ukraina. Den stående komiteen møttes i Warszawa i april uten russiske deltakere, da de var suspendert. På møtet ble det besluttet å fortsette samarbeidet uten Russland og tilbakebetale Russlands innbetalte kontingent. Det ble også lagt opp til en endring av BSPCs forretningsorden som ville stille krav om overholdelse av internasjonal lov og menneskerettigheter for medlemskap. Denne endringen ble vedtatt under den 31. BSPC-sesjonen i Stockholm i juni.

Under sesjonen i Stockholm besto Stortingets delegasjon av Himanshu Gulati, Lene Westgaard-Halle, Truls Vasvik, Kathy Lie og Ola Elvestuen. I tillegg representerte Jorodd Asphjell Nordisk råd. Russlands angrepskrig dominerte debatten under sesjonen, og det ble uttrykt unison støtte til Ukraina. Samtidig ble det trukket frem at uten Russland i BSPC var det nå åpent for også å kunne diskutere sikkerhetspolitikk på møtene. Tyskland overtok formannskapet, og den 32. BSPC-sesjonen vil bli arrangert i Berlin i august 2023.