Søk

Innhald

13. Klima- og miljødepartementet

13.1 Sammendrag

Klima- og miljødepartementet (KLD) skal ivareta helheten i regjeringens klima- og miljøpolitikk. Det innebærer blant annet å følge opp de nasjonale målene for klima- og miljøarbeidet.

Klima- og miljøprofilen i regjeringens budsjettforslag for 2022 omfatter satsinger på hele miljøområdet, det vil si innsats for å ta vare på naturmangfoldet, kulturminner og kulturmiljø, medvirke til økt friluftsliv, redusere forurensning og dempe klimaendringer og negative effekter av klimaendringene.

13.1.1 Konklusjoner for Klima- og miljødepartementet

  • Statsregnskapet for Klima- og miljødepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har ingen oppfølging av tidligere saker.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 13 om Klima- og miljødepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Klima- og miljødepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert. Komiteen merker seg at «andre overføringer» i perioden 2018 til 2022 har økt fra 5,7 mrd. til 8,8 mrd. Her inngår mange ulike klimatiltak, og de med de vesentligste utgiftene er CO2-kompensasjonsordningen for industrien med 3,5 mrd. kroner og internasjonale klima- og utviklingstiltak med 2,8 mrd. kroner. Utgiftene har økt jevnt i perioden og speiler satsingen på klima og miljø.

Komiteen merker seg at det er noe forskjell mellom bevilgning og regnskap, både på utgiftssiden og inntektssiden. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen mener at Klima- og miljødepartementet har gitt tilfredsstillende forklaringer på alle vesentlige avvik fra bevilgningen.

Komiteen merker seg at alle årsregnskapene er riktig avlagt uten vesentlige feil og mangler i alle år fra 2018 til 2022.