Søk

Innhald

21. Utenriksdepartementet

21.1 Sammendrag

Utenriksdepartementet (UD) har som oppgave å arbeide for Norges interesser internasjonalt. Regjeringen arbeider på bred front i utenriks- og utviklingspolitikken for å ivareta norske interesser. Internasjonalt samarbeid om fred og sikkerhet er en norsk kjerneinteresse.

Utenrikstjenestens oppgaver er å ivareta og fremme Norges interesser overfor utlandet og å yte råd og hjelp til norske borgere både overfor utenlandske myndigheter og ved straffeforfølgning, ulykker, sykdom eller dødsfall i utlandet.

Ifølge regjeringens budsjettforslag for 2022 er Norges bistandsbudsjett blant de høyeste i verden målt i prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). Regjeringen har satt av 1 prosent av BNI til bistand.

FNs 17 bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Ifølge budsjettforslaget gir målene viktige føringer for arbeidet som Utenriksdepartementet og regjeringen gjør.

21.1.1 Konklusjoner for Utenriksdepartementet

  • Statsregnskapet for Utenriksdepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har ingen oppfølging av tidligere saker.

21.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 21 om Utenriksdepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Utenriksdepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert. Komiteen registrerer en økning i utgiftstypen «andre overføringer» og driftsutgifter i 2022, noe som er knyttet til økt bistandsbudsjett for å gi økonomisk støtte til Ukraina og økt flyktninghjelp i Norge.

Komiteen tar til etterretning at Utenriksdepartementet har gitt tilfredsstillende forklaringer på alle poster der regnskapet avviker vesentlig fra bevilgningen.

Komiteen tar til etterretning at ubrukte midler fra 2022 på departementets ansvarsområde ble overført i samsvar med bevilgningsreglementets bestemmelser.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har gjennomført revisjon av tre årsregnskap på departementets ansvarsområde, og at alle årsregnskapene for departementet og underliggende virksomheter er riktig avlagt.