Søk

Innhald

16. Kunnskapsdepartementet

16.1 Sammendrag

Kunnskapsdepartementet (KD) har ansvar for barnehager, grunnskole, kulturskole, videregående opplæring, fagskoleutdanning, høyere utdanning, forskning, voksnes læring og kompetansepolitikk.

Ifølge regjeringens budsjettforslag for 2022 har departementet tre overordnede mål for kunnskapssektoren:

  • Alle deltar i arbeids- og samfunnsliv.

  • Alle har den kompetansen som de og samfunnet trenger.

  • Samfunnet har tilgang til oppdatert kunnskap av høy kvalitet.

Regjeringen satser på kompetansetiltak og større kapasitet i utdanningene på alle nivå og lanserte Utdanningsløftet i 2020. Denne satsingen videreføres i statsbudsjettet for 2022. I tillegg støtter departementet barn og unge for å motvirke konsekvenser av covid-19-pandemien.

16.1.1 Konklusjoner for Kunnskapsdepartementet

  • Statsregnskapet for Kunnskapsdepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene, med unntak av regnskapet for Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har ingen oppfølging av tidligere saker.

16.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 16 om Kunnskapsdepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Kunnskapsdepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert. Komiteen registrerer at utgiftstypen «overføringer til kommuner/fylkeskommuner» er kraftig redusert i 2022. Det skyldes at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er flyttet til Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra 2022, sammen med en bevilgning på nærmere 8 mrd. kroner.

Komiteen tar til etterretning at Kunnskapsdepartementet har gitt tilfredsstillende forklaringer på alle poster der regnskapet avviker vesentlig fra bevilgningen.

Komiteen tar til etterretning at ubrukte midler fra 2022 på departementets ansvarsområde ble overført i samsvar med bevilgningsreglementets bestemmelser.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har gjennomført revisjon av 38 årsregnskap på departementets ansvarsområde, og at alle årsregnskapene for departementet og underliggende virksomheter er riktig avlagt, med unntak av regnskapet for Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør.

Sikt ble dannet da Norsk senter for forskningsdata AS ble slått sammen med Uninett AS og Unit – direktoratet for IKT og fellestjenester i høyre utdanning og forskning. Sammenslåingen hadde virkning fra 1. januar 2022. Etter sammenslåingen har ikke virksomheten vurdert ferdig behovet for prinsippharmonisering knyttet til regnskapsmessig behandling av egenutviklet programvare. Siden dette arbeidet ikke er ferdigstilt, kan ikke Riksrevisjonen utelukke at verdien av egenutviklet programvare er vesentlig feil.