Søk

Innhald

17. Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovedansvaret for mat- og landbrukspolitikken. Det omfatter arealforvaltning, jord- og skogbruk, husdyrhold, reindrift og utvikling av nye næringer med utgangspunkt i landbruket.

Ifølge regjeringens budsjettforslag for 2022 skal norsk landbruk være bærekraftig. Landbruket er viktig for matvaresikkerhet, verdiskaping og bosetting og for å holde kulturlandskap ved like. Regjeringen vil ta vare på det unike ved norsk matproduksjon, som lav medisinbruk, god dyrevelferd og en lang verdikjede. I tillegg ønsker departementet en bærekraftig bruk og forvaltning av norske ressurser for å legge til rette for landbruk over hele landet.

17.1 Konklusjoner for Landbruks- og matdepartementet

17.1.1 Sammendrag

  • Statsregnskapet for Landbruks- og matdepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har fulgt opp tidligere sak om

    • produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket – saken avsluttes.

17.1.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023-2024) kapittel 17 om Landbruks- og matdepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Landbruks- og matdepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert.

Komiteen merker seg at alle årsregnskapene er riktig avlagt og at Riksrevisjonen ikke har noen nye saker.

17.2 Oppfølging av myndighetenes saksbehandling og kontroll av produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket

17.2.1 Sammendrag

Konklusjon

Riksrevisjonen avslutter saken.

Landbruks- og matdepartementet har iverksatt mange tiltak som vil styrke saksbehandlingen og kontroll av produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket.

Ansvarlig departement: Landbruks- og matdepartementet.

17.2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 17.3.

Komiteen viser til Riksrevisjonens konklusjon:

«Vi avslutter saken. Landbruks- og matdepartementet har iverksatt mange tiltak som vil styrke saksbehandlingen og kontroll av produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket.»

Komiteen tar til etterretning at Riksrevisjonen avslutter saken om oppfølging av myndighetenes saksbehandling og kontroll av produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.

Komiteen merker seg at oppfølgingen av revisjonene fra 2018 viser at Landbruks- og matdepartementet har iverksatt mange tiltak for å håndtere svakheter i saksbehandlingen og kontroll av produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket.

Komiteen merker seg at Landbruks- og matdepartementet opplyser at det også arbeides med andre tiltak for å sikre kvaliteten på saksbehandlingen.

Komiteen registrerer at Landbruks- og matdepartementet har iverksatt tiltak som etter Riksrevisjonenes vurdering vil gi et bedre grunnlag for korrekt søknadsbehandling og kontroll og en bedre dokumentert saksbehandling.