Søk

Innhald

20. Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet (SD) har det overordnede ansvaret for rammevilkår for postvirksomheten, for luftfarts-, vei- og jernbanesektoren og for riksveiferjene.

I regjeringens budsjettforslag for 2022 understrekes det at et godt transportsystem er en av de viktigste bærebjelkene i et moderne samfunn og en viktig forutsetning for verdiskaping og velferd. Hovedprioriteringene i regjeringens budsjettforslag for Samferdselsdepartementet tar utgangspunkt i målene i Nasjonal transportplan 2022–2033:

  • mer for pengene

  • effektiv bruk av ny teknologi

  • bidra til oppfylling av Norges klima- og miljømål

  • nullvisjon for drepte og hardt skadde

  • enklere reisehverdag og økt konkurranseevne for næringslivet

20.1 Konklusjoner for Samferdselsdepartementet

20.1.1 Sammendrag

  • Statsregnskapet for Samferdselsdepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene er riktig avlagt.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har fulgt opp tidligere saker om

    • Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester – kritikkverdig, saken følges videre

    • etats- og virksomhetsstyringen av Luftfartstilsynet – saken avsluttes.

20.1.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 20 om Samferdselsdepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Samferdselsdepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert.

Komiteen merker seg at alle årsregnskapene er riktig avlagt, og at Riksrevisjonen ikke har noen nye saker.

Komiteen viser til omtalen ovenfor i punkt 1.5.1 hva gjelder Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester.

Komiteen viser til omtalen av Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester i kapittel 1.5 om tverrgående saker i denne innstillingen.

20.2 Oppfølging av etats- og virksomhetsstyringen av Luftfartstilsynet

20.2.1 Sammendrag

Konklusjon

Riksrevisjonen avslutter saken.

Riksrevisjonen vurderer at tiltakene som er gjennomført innenfor ressursstyring, økonomistyring og digitalisering, bidrar til en mer helhetlig virksomhetsstyring i Luftfartstilsynet. Endringene i etatsstyringen bidrar til at Samferdselsdepartementet har bedre styringsinformasjon.

Ansvarlig departement: Samferdselsdepartementet.

20.2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 20.4.

Komiteen viser til Riksrevisjonens konklusjon:

«Vi avslutter saken. Riksrevisjonen vurderer at tiltakene som er gjennomført innenfor ressursstyring, økonomistyring og digitalisering, bidrar til en mer helhetlig virksomhetsstyring i Luftfartstilsynet. Endringene i etatsstyringen bidrar til at Samferdselsdepartementet har bedre styringsinformasjon.»

Komiteen tar til etterretning at Riksrevisjonen avslutter saken om oppfølging av etats- og virksomhetsstyringen av Luftfartstilsynet. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen ser positivt på tiltakene som er gjennomført i virksomhetsstyringen i Luftfartstilsynet i etterkant av undersøkelsen av etats- og virksomhetsstyringen i 2019. Komiteen registrerer at det blant annet er gjennomført tiltak innenfor ressursstyring, økonomistyring og digitalisering. Innenfor ressursstyring gjenstår det fortsatt arbeid for å bruke tidsregistreringsdata til å beregne gebyrsatser, men ifølge Samferdselsdepartementet forventes dette å være på plass innen 2024. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen samlet sett vurderer at de iverksatte tiltakene bidrar til en mer helhetlig virksomhetsstyring i Luftfartstilsynet, og at de gir bedre forutsetninger for effektiv drift.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen vurderer at endringene i etatsstyringen har bidratt til at Samferdselsdepartementet har bedre styringsinformasjon om Luftfartstilsynets måloppnåelse, effektivitet og resultater.