Bedre kjønnsrepresentasjon i bedriftsstyrer
Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til direktiv fra Europakommisjonen. Forslaget gjelder tiltak for å sikre at ingen kjønn har mindre enn 40 % representasjon i selskapsstyrer. Sammen med forslaget la Kommisjonen fram en melding om bedre kjønnsrepresentasjon blant bedriftsledere
Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med forslaget er å sikre at kvalifiserte kvinner kan få toppstillinger i de største selskapene i EU. Kvinner utgjør i dag bare 15 % av styremedlemmene og 9 % av styrelederne. Det skal kreves at hvert kjønn har minst 40 % representasjon i større selskaper innen 2020 (2018 for offentlige virksomheter). Små og mellomstore selskaper (dvs. mindre enn 250 ansatte eller 50 millioner euro i omsetning) og ikke-børsnoterte selskap, er unntatt.
Pr i dag har 11 EU-land innført bindende regler for kjønnsrepresentasjon i styrer. Forskjellige selskapsrettslige regler mellom landene kan skade det indre marked mener Kommisjonen.
Forslaget omfatter:
• Det underrepresenterte kjønn skal ha minst 40 % av styreplassene innen 2020 i børsnoterte selskap og innen 2018 i offentlige børsnoterte selskap.
• En forpliktelse for børsnoterte selskap til at fastsette individuelle selvregulerende mål for begge kjønns representasjon i styrelederposter.
• Kvalifikasjoner og erfaring skal fortsatt være hovedkriteriet for å få en styrejobb i samsvar med rettspraksis og det skal skje en minimumsharmonisering av kravene.
• Medlemsstatene skal innføre hensiktsmessige sanksjoner for de selskap som ikke overholder direktivet.
• Direktivet er midlertidig og forventes å utløpe i 2028 (når målene er nådd)
Forslaget har vært møtt med skepsis både i det politiske miljøet og næringslivet i Europa, jf. omtale på EU/EØS-nytt fra Stortinget 24. oktober i år.
Kommisjonen viser til at forslaget kommer som følge av flere oppfordringer fra Europaparlamentet om lovgiving på dette området. Det er også omtalt i EU-delegasjonens nyhetsbrev 16. november 2012.
Forslaget vil bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag og andre sentrale kommisjonsdokumenter via EFTA-sekretariatet i Brussel.
Kontaktinfo
Per S. Nestande
per.nestande@stortinget.no
Margrethe Saxegaard
margrethe.saxegaard@stortinget.no