Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arbeidstidsdirektiv for kanaltrafikk

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til et direktiv fra Europakommisjonen som skal gjennomføre en avtale inngått mellom europeiske arbeidslivsparter om arbeidstid ved kanaltransport.

Direktivet som er merket EØS-relevant, gjennomfører en avtale mellom European Barge Union, European Skippers Organisation og European Transport Workers’ Federation om visse forhold knyttet til arbeidstiden ved transport på indre vannveier. Avtalen er vedlagt forslaget.

Kommisjonen skriver i sin pressmelding at avtalen vil etablere minsteregler for arbeidstid for passasjer- og lasteskip som utfører transport på innenlands vannveier. Reglene i det generelle arbeidstidsdirektivet gjelder ikke slik transport. Målet er å sikre gode arbeidsvilkår og tilstrekkelige hvileperioder i forbindelse med kanaltransport som ofte krysser grensene i EU. Etter forslaget skal:

  • Samlet arbeidstid ikke overskride 48 timer per uke, men dette kan beregnes som et gjennomsnitt over 12 måneder
  • Samlet nattarbeidstid ikke overskride 42 timer per uke
  • Arbeidstakerne ha rett til fireukers ferie og få betalt årlige helsekontroller.
  • Arbeidstakerne ha rett til minst 10 timer hvile per dag (hvorav 6 timer uten avbrudd) og minst 84 timer hvile per uke

Forslagene skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvaret for direktivet.

Lovforslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 15.07.2014 09:44

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: