Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Styrking av Det europeiske nettverket av arbeidsformidlingstjenester (EURES)

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsforordning om Det europeiske nettverket av arbeidsformidlingstjenester (EURES).  

EURES-nettverket dekker hele EØS-området inkludert Norge, og det nye forslaget er derfor ansett som EØS-relevant. Sveits er også med i nettverket som totalt teller 32 land.

Formålet med forslaget er å styrke EURES-nettverket og dets portal for jobbmobilitet med henblikk på å øke antall jobbtilbud og heve sannsynligheten for jobbmatch mellom arbeidstaker- og giver. Dette skal gjøres ved å hjelpe arbeidsgiver å få besatt ledige stillinger hurtigere og bedre, og på denne  måten styrke jobbmobiliteten i EØS.

Rent konkret ønsker Kommisjonen å styrke EURES-nettverket ved å tilby flere stillinger og CVer på portalen, særlig fra private arbeidsformidlinger; å foreta automatiske match mellom ledige stillinger og CVer; å gi bedre opplysning om EUs arbeidsmarked til alle jobbsøkere og arbeidsgivere; å tilby jobbsøkere og arbeidsgivere støtte til mobilitet for å lette rekruttering og integrering; og å gjøre mobilitet til en integrert del av EØS-landenes sysselsettingspolitikk.

Bakgrunnen for forslaget er ubalansen i det europeiske arbeidsmarkedet. Til tross for rekordstor arbeidsløshet, var 2 millioner stillinger i EU fremdeles ubesatt i første kvartal 2013. Selv om dette er en grunnleggende utfordring for et hvert arbeidsmarked i forandring, skyldes det til dels også lokal mangel på relevant arbeidskraft. Fra Kommisjonens side ønsker man økt mobilitet for å fylle stillinger lokalt. Et styrket EURES-nettverk og en mer brukervennlig EURES-portal er et viktig redskap i dette.

Selv om mobiliteten ennå er lavere i EU (0.29 % mellom 28 land) enn i USA (2.4 % mellom 50 stater) har den økt de siste årene. Siden 2005 har antall EU-arbeidstakere som jobber i et annet EU-land steget til 4.7 mill. Antall personer som vurderer å flytte på seg har også økt: fra 2007 til 2013 steg antall jobbsøkere på EURES-portalen fra 175.000 til 1.100.000. EURES ble opprettet i 1993. Nettverket har over 850 veiledere som er i daglig kontakt med jobbsøkere og arbeidsgivere i hele Europa. Portalen er gratis og gir opplysninger om leve- og arbeidsvilkår i alle 32 deltakerland på 25 språk. Portalen gir adgang til mer enn 1.4 millioner ledige stillinger og 1.1 millioner CVer. EURES-nettverket oppnår ca. 150.000 jobbansettelser per år (50.000 gjennom veiledere, 100.000 via portalen). Sammenligner man dette med antall ledige stillinger er potensialet for forbedring fremdeles stort.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget. NAV og SUA (Service Centre for Foreign Workers) er de norske medlemmene i EURES-nettverket.

Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 30.01.2014 13:09

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: