Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tiltak mot svart arbeid

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til beslutning fra Europakommisjonen om opprettelse av en plattform for samarbeid om tiltak mot svart arbeid. Forslaget er merket EØS-relevant.

Plattformen er ment å samle de nasjonale håndhevingsorganene som bidrar til bekjempelse av svart arbeid. Dette er viktig siden svart arbeid skader arbeidsvilkår, konkurranseevne og offentlige budsjetter i medlemslandene.  Organene som omfattes vil bl.a. inkludere arbeidstilsyn, arbeids- og velferdsforvaltning, skatte- og migrasjonsmyndigheter og arbeidslivets parter. Det foreslås at alle medlemsland blir med siden svart arbeid berører alle, og bred deltakelse er avgjørende for å kunne håndtere og bekjempe grenseoverskridende tilfeller av svart arbeid. 

Svart arbeid defineres som lønnet aktivitet som ikke registreres hos offentlige myndigheter. Ifølge en Eurobarometer-undersøkelse fra 2013 tilstår ca. hver tiende europeer at de det siste året har kjøpt varer eller tjenester som involverer svart arbeid, mens 4 % innrømmer at de selv har utført svart arbeid. Kommisjonen mener en overgang fra uformelt/svart arbeid til lovlig beskjeftigelse vil kunne bidra til redusert arbeidsløshet i Europa. I en høring fra Kommisjonen i 2013 og 2014 mente arbeidslivets parter at tiltak på EU-nivå vil bedre innsatsen på nasjonalt plan. Som et resultat foreslår Kommisjonen nå opprettelsen av en europeisk plattform.

Forslaget skal behandles av Europaparlamentet og Rådet.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.

Det er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 10.04.2014 13:47

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: