Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Revisjon av utstasjoneringsdirektivet

Til orientering har Stortinget mottatt forslag fra Europakommisjonen til revisjon av det såkalte utstasjoneringsdirektivet fra 1996.

Et hovedprinsipp bak revisjonen er at samme arbeid på samme sted bør avlønnes på samme måte. Det foreslås endringer når det gjelder lønn, regler for vikaransatte og for de som har vært utstasjonert i mer enn to år.

En utstasjonert arbeidstaker er en ansatt som er sendt av arbeidsgiveren for å utføre en tjeneste i et annet medlemsland, for en periode. Antall utstasjonerte arbeidstakere økte med 44 prosent mellom 2010 og 2014.

Det nye forslaget er første del av EUs mobilitetspakke, som ventes senere i år. Det reviderte direktivet skal i følge Kommisjonen skape en rettslig ramme som er «klar, rettferdig og lett å håndheve». Målet er å sikre at det ikke skjer sosial dumping.

Europakommisjonen foreslår:

  • Lønn: generelt skal utstasjonerte arbeidstakere ha samme lønn og arbeidsvilkår som lokale arbeidstakere. Dette skal være de samme vilkårene som fastsettes av offentlig myndigheter og/eller arbeidslivets parter i det landet hvor arbeidstakeren er utstasjonert. Dette vil også omfatte annet enn minstelønn, som bonuser eller tillegg. Medlemslandene skal informere åpent om hvilke forskjellige elementer som inngår i avlønningen på deres område.
  • Kollektive overenskomster: de reglene som er fastsatt, og som har generell anvendelse, skal være obligatorisk for utstasjonerte arbeidstakere i alle sektorer. I dag gjelder dette kun bygg- og anleggssektoren.
  • Underleverandører: forslaget åpner for at medlemsland kan bestemme at underleverandører skal gi sine arbeidstakere den sammen lønnen som hovedleverandøren (også når den kollektive overenskomsten ikke har generell anvendelse). Dette må imidlertid være ikke-diskriminerende, ved at samme regler skal gjelde for både innenlandske underleverandører og de fra andre EU-land.
  • Vikarbyråer: dersom et byrå som er etablert i et annet EU-land utstasjonerer arbeidstakere, er det de nasjonale bestemmelsene om vikararbeid som skal gjelde.
  • Langtidsutstasjonerte: dersom utstasjoneringen varer mer enn to år, er det vertslandets arbeidsmarkedslovgivning som skal anvendes, dersom den er mest gunstig for arbeidstakeren.

Les mer om forslaget i Stortingets EU/EØS-nytt 9. mars 2016.

Forslaget skal nå behandles av Rådet og Europaparlamentet.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvaret for dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Saken kan følges på europalov.no.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 17.03.2016 08:12

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: