Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Jernbanepassasjerers rettigheter og plikter

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om revisjon av jernbanepassasjerforordningen.

Europakommisjonen la 27. september 2017 fram forslag til en forordning om revisjon av jernbanepassasjerforordningen. Kommisjonen skriver i forslaget at jernbanepassasjerer på visse områder har dårligere rettigheter enn passasjerer på andre transportmidler. Samtidig som en dom i EU-domstolen fra 2013 slo fast at nåværende regler ikke åpner for å frita jernbaneselskap fra erstatningsansvar på grunn av force majeure. Det var videre en mulighet for medlemslandene til å unnta transportleverandørene fra forordningen. Samlet sett foreslår nå Kommisjonen å endre og presisere reglene slik at rettighetene på jernbaneområdet blir likere dem som gjelder for andre transportmidler. Dette gjelder bl.a. regler knytt til opplysningsplikt om rettigheter, retten til å kjøpe gjennomgående billetter, klageadgang og –behandling, beredskapsplaner og erstatning.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 05.10.2017 15:18

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: