Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arbeidsvilkår for plattformarbeidere

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om bedring av arbeidsvilkårene for plattformarbeidere

Europakommisjonen la 9. desember 2021 fram forslag til et direktiv om bedring av arbeidsvilkårene for plattformarbeidere. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet både er bedre arbeidsvilkår for slike arbeidstakere og å støtte opp om en bærekraftig vekst av digitale arbeidsplattformer. Plattformselskaper som faller under Kommisjonens kontrollkriterier vil måtte oppfylle nasjonale krav til arbeidstakerrettigheter – som sykelønn, feriepenger og pensjonssparing – og plattformene vil ha bevisbyrden dersom de mener det ikke foreligger et arbeidstakerforhold. Kommisjonen ønsker også mer åpenhet om plattformenes bruk av algoritmer og økt informasjonsdeling med nasjonale myndigheter. Se også nærmere omtale av forslaget i Stortingets EU/EØS-nytt 15. desember 2021.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 22.02.2022 14:00

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: