Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Avgassutslipp fra lette kjøretøyer

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om bestemmelser om avgassutslipp fra lette kjøretøyer.

Europakommisjonen la 10. november 2022 forslag til en forordning om typegodkjenning av motorkjøretøyer og motorer og av systemer, komponenter og separate tekniske enheter for slike kjøretøyer med knyttet til utslipp og batterivarighet. Samtidig foreslås å oppheve to gjeldende forordninger. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er reduserte utslipp og bedre luftkvalitet. Dette skal bidra til målene om nullutslipp i EUs grønne giv, men samtidig sikre en overkommelig pris på kjøretøyer og fremme europeisk konkurranseevne. De nye kravene er basert på de såkalte Euro 7-normene som fastsetter grenseverdier for utslipp for alle motorkjøretøyer i ett regelsett som er drivstoffs- og teknologinøytralt.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.02.2023 14:24

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: