Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Korttidsutleie: Bestemmelser om innsamling og deling av data

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om bestemmelser om innsamling og deling av data i forbindelse med korttidsutleie.

Europakommisjonen la 7. november 2022 fram forslag til en forordning om innsamling og deling av data knyttet til kortidsutleie. Dette vil endre en gjeldende forordning om digital portal for informasjon i det indre marked. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er økt innsyn i korttidsutleie og dermed gi myndighetene mulighet til å sikre en balansert utvikling av slik virksomhet som ledd i en bæredyktig turistsektor. Det er vist til at selv om korttidsutleie har mange fordeler, kan det også gi ulemper i lokalsamfunn som følge av økte utleiepriser for fastboende og mangel på boliger. De nye reglene skal sikre identifikasjon av utleiere og dermed også gjøre det lettere å sikre at de etterlever de reglene som gjelder for dette. Blant annet foreslås det å bedre utvekslingen av data mellom onlineplattformer og myndighetene.

Forslagene er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 02.02.2023 14:20

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: