Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Regler for sertifisering av karbonopptak

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om regler for sertifisering av karbonopptak.

Europakommisjonen la 30. november 2022 fram forlag til en forordning om etablering av felles regler for sertifisering av karbonopptak. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at dette er en frivillig ordning som skal bidra til innovative teknologier for karbonfjerning og bærekraftige løsninger for karbonbindende dyrking og samlet sett bidra til EUs mål for klima, miljø og nullutslipp. Målet er å øke kapasiteten til å kvantifisere, overvåke og verifisere karbonopptak. Økt innsyn skal sikre tilliten hos ulike aktører og hos industrien og forebygge grønnvasking. Kommisjonen vil prioritere aktivitet som også gir vesentlige fordeler for biodiversiteten. Det foreslås regler for uavhengig verifikasjon og regler om godkjenning av sertifiseringsordninger.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket. Forslaget er ikke merket EØS-relevant av Kommisjonen. Regjeringen sendte et høringsinnspill til Kommisjonen i en forberedende fase i mai 2022.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 23.02.2023 14:45

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: